İoncube her ne kadar bir endüstri standardı olarak düşünülse de aslında ZEND ve ZEND çözümleri PHP alanında tek standart diye düşünüyorum ve İoncube SourceGurdian PHP NULL gibi daha bir çok firma ZEND altyapısını kullanarak bunları yapıyorlar diye biliyorum yanlış biliyor da olabilirim .
Hukuken güvencesi yok , Bu güvence sadece ve sadece yurt dışında patent almış olanlar için geçerli .
Her ne kadar karmaşık olsa da özünde Türkiye'de yazılımların haklarının korunması ve patent ne yazık ki olan bir şey değil tam olarak .
Ayrıca Türkiye'nin özgür olmayan bir ülke olduğunu ve anayasal haklar ile insan hakları alanında sicili kötü bir ülke olduğunu düşünürsek ; bu tür bir çaba birilerine muhtaç olmadan yapıldığı zaman bizim açımızdan çok büyük zararlar doğuracaktır .
Kodun kaynak kodlarının satılması ayrı şeydir Çok pahalıdır , Kodun çalıştırılabilir sürümünü satmak ucuz bir şeydir .
Uzatılmış lisans veya kaynak kodları ile satılması olayı ne yazık ki ülkemizde çok yanlış anlandığı için insanların emekleri yok pahasına gitmektedir .
Windows lisansını satın alıyoruz ama Windows'un kaynak kodları ile birlikte satın almak için ne kadar para gerecektir ?
Op-code , Makine kodu + Byte Code kesinlikle önlenemez ihtiyaçtır diye düşündüm ben .
Kaynak kodu teslim ederek satış yapmak çok başka bir mevzu ve çok pahalı bir mevzu diye düşündüm ben .
Sizinle konuştuktan sonra Zend Guard'ı yeniden kurdum bu arada bilginize , IIS ve Microsoft çözümlerine güvenmiyorum çünkü .
Zend Guard ile devam edeceğim artık .
Hocam teknik olarak söylediklerinizi çok iyi anlıyorum.
Ama siz ticari ve pazarlama olarak konuya hakim değilsiniz.
Kodunuzu korumak istiyorsanız direk .NET ile yazabilirsiniz.
Makine kodu çıktı üreten tonla programlama dili var.
Siz PHP'nin neden diğer serverside dilleri geçip sektörü domine ettiğini anlayamamışsınız.
PHP sadece sunucu taraflı değil yazılımcı geliştirme taraflı da ucuz ve düşük maliyetli olduğu için popüler.
Çünkü satın alan adam satın aldığı adama mahkum değil.
Çünkü bir scripte bir php frameworkün temasını değiştirmek, yeni bir modül ekletmek için 3rd party bir programcı ile anlaşabiliyor.
Siz diyorsunuz ki ben kodu tamamen kapatırım.
Çok güzel kodunuzu kapatmak mesele değil ki.
Mesele kapattığınızı kodu satabilecek kadar alameti farikanız var mı?
Mesela adam kurumsal bir script alıyor, bir film dizi scripti alıyor, bir sanal mağaza alıyor.
Kapalı kodla alan adam sana mahkumdur, senin imkan bırakmadığın hiç bir değişikliği yapamaz.
Linuxta istediğin değişikliği yaparsın ya da yaptırırsın, windowsta hiç bir değişiklik yapamazsın.
Ama windowsun ve MacOS un alameti farikası yüksek kullanım kolaylığıdır.
Yani senin elinde müşterilerinin sana mahkum olacağı kadar iyi bir program yoksa adam kodunu görebildiği scripti alır.
Mysql deprecate oldu. mysql fonksiyon kullanan tüm scriptler patladı, ama kod açıksa tüm sorgular mysqli ye çevrilir ve script çalışmaya devam eder.
Yani işin özü senin PHP'den ekmek yiyebilmenin sebebi PHP'nin pazarından pay alabilmen mi yoksa senin scriptin çok yüksek inovasyon yaratıyor da sen ister .net ile ister java ile ister react ie ne ile yazarsan yaz bu script satar mı?
Eğer senin scriptin yüksek inovasyon yaratıyor başka scriptlerin sahip olmadığı özelliklere sahipse ister .net yaz, ister php ile yaz .net gibi çalışyır farketmez.
Ama senin scriptinin onlarca benzeri alternatifi açık php kodu ile satılırken sen son kullanıcının hakim olmadığı ve sorun yaşaması muhtemelen bir kodu zor satarsın.
Satamazsın demiyorum bak zor satarsın diyorum.
Şimdi kararı programcı kendi verir. Bir scriptten 200 kopya satayım ama w@reze düşsün mü? Yoksa 20 kopya satayım hiç w@reze düşmesin mi?
Benim tercihim ilkinden yana olur.
Bu arada hukuki konularda aşırı kötümsersin.
Bak karikatürcüler milleti ağlatıyorlar.
Bir karikatür için 4-5 bin lira para istiyorlar.
Sen de koduna güveniyorsan tescil ettirebilirsin, bilgisayar oyunları ve programlar kültür bakanlığından tescilleniyor.
Sonra bir hukuk bürosuna yetki verirsin, yakalayabildiklerinden para kopartır yarısını sana verir o da sana w@rezin getirisi olur.