KoS adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İngilizce öğrenmek derken neyi kastettiğin önemli. Çevremde ve dışarda gördüğüm kadarıyla en az %50'si kendisini İngilizce biliyor olarak ifade ediyor. Oysa gerçekte %10 bile değil. İngilizce veya herhangi bir dili öğrenmek bir süreç ve gerçekten çalışmak gerekiyor. Burada senin yaşın, eğitimin, altyapın vs. her şey önemli.

Altyazı olmadan film, dizi izlemek. Yabancılarla akıcı konuşmak ve İngilizce makale yazmak için gerçekten çok çalışmak gerekiyor. Aslında temel olmadan çok zor diyebilirim. Çünkü bu seviyede bir yabancı dil bilmek için erken yaşta eğitim daha sonra sıkı çalışma, pratik ve belki de yurtdışı eğitimi gerekiyor.

İnternetteki işlerimiz için basit konuşmalar, mail ile işlerimizi yürütme, yabancılarla rahat konuşacak kadar İngilizce bilmek ise biraz daha basit. Ama bu da 1-2 ayda olacak bir iş değil. Dil okulu veya kursu gerekiyor. Ayrıca 1-2 yıllık bir süreç de yazışma, konuşma vs. gerekiyor.

Benim durum biraz farklı ama bu ikinci gruptan birisiyim. Ben Türkçe'yi sonradan öğrenen birisi olduğum için İngilizce'yi biraz geç öğrendim. 21-22 yaşımdayken 5-6 aylık bir kursa gidip en basitinden renkleri, sayıları, basit cümleler kurmayı öğrenmiştim. Sanırım a1 veya a2'yi bitirmiştim. 24-25 yaşımdayken ise bir daha kursa gidip Intermediate seviyesine gelmiştim ama yarım bırakmıştım. O zaman biraz daha özellikle dil bilgisi öğrenmiştim. 28 yaşımda ise 2.5 aylık yurtdışı eğitime gittim ve asıl o zaman bir şeyler öğrendim. Yine Intermediate seviyesine gelmiştim ve bitiremeden dönmüştüm ama pratik açısından üst düzeydeydim. Son 6 yıldır ise ara sıra İngilizce yazışmalar, turistlerle sohbetler veya yurtdışı gezilerimde konuşma yapıyorum gayet de iyi yürütüyorum. Geçen sene 1 yıl Cambly kullanmıştım onun da özellikle pratik açısından çok faydasını gördüm.

Kısaca ne kadar öğrenmek istediğin ve kapasiten çok önemli. Ben hem akıcı konuşup hem iyi derece yazabilen çok az kişi gördüm. Genelde İngilizce eğitim almış kişilerdi. Onun dışında Türk öğrencilerin çoğu bir şekilde yazabiliyor fakat Upper seviyesinde bile olan kişi konuşmaya gelince çok sıkıntı yaşıyor. Kitap, dizi, film vs. maalesef size konuşma pratiği veremiyor. Yurtdışına gidemiyorsanız cambly veya online bir oyun bile size çok şey katacaktır.
Hocam yaptığınız bilgilendirme için teşekkür ediyorum bizde heves olarak kalacak sanırsam.