Merhaba Arkadaşlar
Hayalini kurup bir türlü yapamadığım bir işi anlatacağım sizlere.
Uzun zamandır ortalama 4 yıldır enine boyuna araştırdığım gidip yapanların bizzat kendisinden tavsiyeler aldığım nihayetinde her şeyini öğrendiğim Aquaponic yani Topraksız tarım planlarımı gerçekleştirmem her geçen gün azalıyor.
4 Yıl önce 28 yaşındaydım iş hayatından bunalmış İstanbul'un kalabalığından sıkılmış hayatın pahalılığından gına gelmiş vaziyette hayatımı idame ettirirken köy hayatım aklıma gelip duruyordu.21 Yaşında taşınmıştım İstanbul'a.
İş güç derken 7 yıl geçti İstanbul'da.Hesaplarıma göre kira fatura derken tam anlamıyla 150 bin liraya yakın para harcamışım sadece bu gider kaleminde.Fazla uzatmadan iş düşünceme geçeyim
28 yaşımdayken köye dönme hayalleri vardı ne yaparım ne ederim derken bir video da topraksız tarım yapıldığını gördüm.Nedir ne değildir derken kendimi kaptırmışım araştırmalar Türkiye'de az sayıda bunu yapan yerler v.s derken gidip yapan kişileri bulup tek tek gezdim konuştum neler yapılır kazancı gideri nedir diye hep öğrendim.Sera kurulumu o yıllarda 60 bin liraya iç malzemeler 20 bin liraya Toplamda herşeyi dahil 100 bin lira gibi rakama kuruluyordu.Para ne gezer kira fatura ödeyende.
Biriktiricem dedim başladım kenara koymaya.
Sonraki yıl bu maliyet 140 bine çıktı.Olsun yaparım dedim borç harç
tam 3 yıl biriktirdim ve sadece 45 bin lira haliyle yapamadım.
Bu marul şu an pazarda 5- 7 lira arası değişiyor.1 kez masraf yapacağınız bu sistemde her ay mahsül alınıyor.1 dönüme ben 10 bin kök sığdırmıştım projemde.Gübreler çok para değil bin liraya 6 ay yetecek kadar alırsınız.10 bin kökün 2 bin kökünü fire verseniz dahi aylık 8 bin kök mahsül deli para.Hal satışı şu an 3 lira civarı.8 bin kök 24 bin lira para demek.Aylık 4 bin lira masrafın zaten yok hadi var diyelim 20 bin lira para
Kafayı yemek üzereyim tek hayalim yapmak istediğim tek şey
hayat şartları çok çok zorlaştı.
Bu yazıyı hem içimi dökmek hemde maddi imkana sahip genç kardeşlerime tavsiye için yazdım.
Küçük yapın ama yapın Tarım alanına girin kendinizi eğitin daha çok eğitin boş şeylere para harcamayın önümüzde çok ciddi gıda krizleri var umudumuz sizlersiniz bizlerin yaşı gelip geçiyor.Yatırım yapın daha çok yapın büyüyün inanın bana kazanan siz olursunuz.Başkasının yanında akşama kadar sürünmeyin.İmkanınız varsa toprağı ekin,su da yüzdürün ama yapın.
Umarım ben dahil hayali olan herkes birgün hayaline kavuşur.
Selametle.