vBDesTabe adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam nihai çözüm öneriniz nedir ? Bu tür olaylar ile nasıl mücade edilebilir. Ne yapılması gerekiyor.
Ekstra güvenlik önlemleri için tamamen ghost işlemi uygulanması taraftarıyım ben yani

bu iş için eğer tamamen clear olucaksanız
sıfır bir bilgisayar ve tertemiz hiç kullanılmamış telefon ve hat ayarlanmalı
bütün otomatik indirmeler kapatılmalı telefona sosyal medya vs benzeri hiç bir şey indirilmemeli hatta açık portla ip adresi bağlantısı kurulmaması açısından telefonu teknolojik açıdan kısıtlı (eski nesil bir telefon) kullanılmalı
ağ üzerinde bulunan bütün portlar kapatılmalı
bilinmedik hiç bir siteye girilmemeli
bu iş için oluşturulan gmailler ile herhangi bir borsa dışı kayıt yapılmamalı.
herhangi bir eklenti kurulmamalı herhangi bir file download edilmemeli bilgisayara
fiziki müdahale olmaması açısından usb girişleri çıkartılmalı cd okuyucu bozulmalı
fizik müdahale karşı ek bir önlem alınmışsa bununla beraber coin olarak tutulan bakiyeyi usb bellek gibi soğuk cüzdanlarda saklanmalı fakat bozulma ihtimaline karşı ana bakiyeyi tek bir usb bellekte tutmamalısın.
herhangi bir ağ hack saldırısına karşı internet şifresini elinden geldiğince sağlamlaştırılmalı word listlere karşı bir şifre oluşturulmalı (örneğin sizinle alakası olmayan alakasız bir kelimeyi küçük, büyük harfler kullanıp rakamlar ile random bir biçimde yazmak) güvenlik açısından wpa2 psk değilde wpa3 psk bulunabilirse modem olarak bu tercih edilmeli yoksa wep kullanmaktan çok wpa2 psk tercih edilmeli
antivirüs bile indirmeyin diyorsanız neden diye isteyene anydesk atarım kendi bilgisayarımıda böyle kullanıyorum ben antivirüsler eğer hacklenirse server tarafında size bir auto download virüsü sokulması an meselesi olur

borsalarda para tutucaklar açısından güvenlik olarak ise şunlar tercih edilmeli
mail ve telefon doğrulamaları kyc doğrulamaları her biri yapılmalı
yubikey kullanılmalı (dikkat edin mümkünse yubikeyin yedeklerinide alın) authenticor kullanılmalı
eğer ek bilgisayar ve telefon bütçeniz yok ise bilgisayarınızda biriken bütün web site cookielerini sürekli olarak temizleyin
paranızı tek bir borsada tutmayın tree sistemi ile diğer borsalarada aktarıp pay yapın ister %10 olarak her borsaya dağıtın ister %20 ister %5 sermaye büyüklüğü ve kyc onaylı borsa sayınıza bağlı olarak ayarlayın ve bir borsa hesabınız hacklenirse diğerlerinde paranız kaldığı takdirde az bir zararla kurtarırsınız fedakârlık yapılmadıkça zafer kazanılmaz.
bilinmeyen borsalara üyelik yapmayın ve her üyeliğinizi oluşturduğunuz borsanın url adresini kontrol edin phisping saldırısına uğramayın

bununla beraber ben paramı borsada değil metamask gibi cüzdanlarda tutuyorum bunda ne yapmalıyım dicek olursanız
bilmediğiniz sitelere asla erişim izni vermeyin
airdrop hunting yapıyorsanız ana metamask cüzdanınız dışında ek bir airdrop için metamask cüzdanı oluşturun sebebi ise bazı coinlerde akıllı sözleşmelerde cüzdan hesabınızı boşaltmaya yönelik izin verme işlemi uygulanabiliyor imza yapılınca
şifrenizi sağlamlaştırın ve private keylerinizi bilgisayar üzerinde yada drive gibi bir yerde not olarak saklamayın fiziki olan bir kağıtta saklı tutun
kimlik hırsızlığına karşı kyc vertificationu asla ama asla bilgisayarınızda barındırmayın metamask gibi cüzdanlarda hesap sahibi doğrulaması yapılarak sizin hesabınızı elinizden alabilirler buna owner strike deniyor

peki işin social tarafında ne önlem almalıyım diyorsanız
kimseye kriptoyla uğraştığınızı bahsetmeyin
sohbeti dönünce bilmiyormuş rolü yapmanızda fayda var
telefonunuzda yada bilgisayarınızda bu iş için ek bir bölüm yapın kimseye göstermeyin örneğin varsayılan tarayıcıyı opera olarak kullanın fakat bu iş için chrome kullanın bazı uygulamalar ile şifre koyulabiliyordu misafiriniz chrome neden açılmıyor derse sorun var bende açamıyorum dersiniz bahane olur
para çekme yatırma işlemleri için hesap kitap ve vergi dairesi maliye ile head to head versus olmaması açısından tek bir banka hesabı kullanın bu banka hesabındada kripto para dışında herhangi bir işlem geçmesin
peki social tarafı neden ilgilendiriyor çünkü en yakın tanıdığınız bile sırf bir hackere 150 dolar verip sizi hedef tahtası haline getirip sizi soyabilir bu yüzden anlattım hafife almayın böyle sıkıntı yaşayan çok insan var.

umarım herşeyi anlatabilmişimdir şuanda aklıma gelen güvenlik önlemleri bunlar