Selam arkadaşlar
Henüz 2-3 aylık yavru erkek muhabbet kuşumuz var. daha önceden hiç tecrübem yok hediye olarak geldi. biraz araştırdım neler sever neler sevmezler diye. şuan alıştırma aşamasındayım. bazen eve salıyoruz genelde avizelerde, tv üzerinde veya perdede duruyor. bazen ele geliyor bazende ürkek davranıyor. suyunu 2 günde bir değiştiriyorum. elma sirkesi veya limon damlat diye yazıyorlar. ara sıra onu uyguluyorum. ballı kraker vardı onu çok çabuk bitirdi ama artık malzemeleriyle kendim yaparım daha sağlıklı olur. bazende marul veriyorum. eğlenmesi içinde salıncak, zil ve aynalı banyo falan aldım. aynadan hoşlanırlar mı bilmiyorum. bazı yerlerde farklı yazılar var. tabi çoğu hoşlanıp hoşlanmadığı şeyi zamanla tecrübe ederek öğreneceğiz. bit olmadığına dair bilekliği var ama biraz kaşınıyor normal mi bilmiyorum. onun harici geceleri sakin ses çıkartmıyor asla. başka ne tavsiye edersiniz.
Hocam kaşınmaları normal, vüctlarını temizliyorlar gerek tüylerden, gerek de çeşitli mikroorganizmalardan. Hele tüy dökme döneminde inanlmaz kaşınırlar, o konuda dert etmeyin.
Genel olarak doğru yoldasınız. Ele gelme kuştan kuşa değişiyor, 2 tane kuşumuz var, birisi eldeb ndüşmez diğerini hasta oldugunda ilaç içirebilmek için zar zor tutarız elimizi parçalar =)
ev içinde güvenilir hissettikleri yerlere alışır ve orayı liman bellerler, bu perde de olur, kapı sövesi de, avize de. Pek fazla yönlendirme yapamazsınız o konuda.
Ballı kraker vs. almayın. Hatta şöyle diyeyim mamalıkları eksik olmasın ama bol bol havuç, salatalık, domates gibi sebzeler, yeşillik, peynir, elma, armut gibi meyveler, yumurta vs. verin hem sağlıklı yaşarlar, hem de mamaya çok az giderler hep doğal yerler. Böyle beslenen kuşun kronik bir sorunu yoksa maksimum ömürde yaşaması olağandır. 12 yıl yaşattık bir muhabbet kuşunu. Doğal beslendi,odada hürce dolaştı, ve de çok büyük sevgi gördü.
Kafeste kalıcı bir düzen kurun, hoşuna gider diye zırt pırt oyuncak değitşirmeyin. Oyuncağı bırakın mamalıgın yeri dğeişse bile garipserler. Değişiklikleri sevmelzer, yen bir oyuncak koyun 1 gün yemek yemeyebilirler, korkarlar. Yani siz mutlu edeyim derken hayvanı korkutabilrisiniz. Mümkün mertebe değişiklik yapmayın.
Yazları havuz koyun, içini boğulmayacak sevviyede suyla doldurun kuş havuzları oluyor. Duş alıyorlar çok seviyorlar. Duş sonrası çıkarmayn, kanatları ıslakken uçamazlar.
Aynaya bayılırlar, arkadaşları, sevgilileri olur.
Ufacık kafes almayın lütfen, hayvana yazık günah. Geniş bir kafes alın eviniz müsaitse, rahat rahat uçsun içinde hareket edebilsin. Ancak dışarılık gezmeye veterinere vs. gitmek için küçük bir kafesiniz olsun yedekte.
Sirkeyi de çok abartmayın, haftada bir suluguna 1-2 damla yeterlidri.
Suyunu bir kaçgünde bir değiştirin.
Kafes altına dışkıları için koydugunuz kağıtları günlük değiştirin.
Kafesi mümkünse ayda bir, vaktini olmuyorsa bir kaç ayda bir mutlaka sirkeli suyla temizleyin.
Evinize, arabanıza bakar gibi bakın kafeslerine kısacası, pislik içinde yaşamasınlar, size emanet o can
Farklı bir sorunuz olursa şuan ya da ileride, bana çekinmeden yazabilirsiniz. Çok fazla hastalık yaşadık, bir kuşu ölümden döndürdük

O nedenle tecrübeliyim
Kuşunuza sağlıklı neşeli ömürler