Her insan bir miktar kin tutar ve intikam alır.
Mesele kin tutmayı saplantılı hale getirmemek, intikamı hırs haline getirmemektir.
Bana kasıtlı olarak kötülüğü dokunan bir adamın bir gün bana işi düştüğünde suratına bile bakmam.
Bir işte insiyatifim olursa onun aleyhine kullanırım.
Ama bu adam 30 sene önce biz ergenken ergence hareket edip beni üzdü diye 30 sene sonra çoluk çocuk sahibi olgunlaşmış iyi bir adama da hesap kesmem.
Ya da işimin gücümün yanında sırf intikam alacağım diye özel planlar kurup bir adamın kötülüğü için disiplinli organize bir kumpas kurmam.
Bir insanın size kötülüğü dokunuyorsa tepki anlık gösterilir.
Eğer siz kininizi senelerce yüreğinizde taşıyorsanız, hatta intikam almak için bir planlama ve çaba içindeyseniz hemen bir psikoloğa gitmek lazım.
Çünkü insanların yaşam amacı bedel ödettirmek, nefreti saklamak değildir.
İnsan beyni çok basit bir mekanizma, nasıl düşünürseniz beyin hormonlarınız o şekilde ayarlanır.
Beyin hormonlarınız nasıl ayarlanırsa o şekilde hissedersiniz.
Yani sürekli bir kine ve intikama odaklanırsanız beyninizde sürekli stres hormonları salgılanır ve siz hep kinci ve stresli bir hayat sürersiniz.
Bir adam bir terbiyesizlik mi yaptı, o an için ağzının ortasına çakabilirsiniz ve bir daha görüşmezsiniz ki bu insanca ve gayet normaldir.
Ama bu terbiyesizliğe o an ses çıkarmayıp içine atıp, arkadan planlar yapıp bu adamı zor duruma düşürecek organize bir çabaya giriyorsanız ciddi ciddi kişilik bozukluğunuz var demektir.