Bir Kayserili olarak ben de ekleyeyim.
Yaptığınız işi %50 biliyorsanız da işletme sermayeniz sizi 3 sene idare etmeyecekse girmeyin.
Çünkü bir işi %100 bilmeden karlı şekilde para kazanmak şansa bağlıdır.
Kar edecek deneyime yani %100 e yakın tecrübeye sahip olana kadar bir kaç sene geçer.
Ticarette başarının 2 yolu vardır.
1) Daha düşük sermaye ile işi çok iyi bilerek ve işi kendiniz uygulayarak kar edebilirsiniz. Burada karlılığınız sermayeden ziyade işe hakimiyetiniz ve network kapasitenize göre değişir. Bu şekilde çok büyümek pek mümkün değildir. Çünkü bir işi ne kadar iyi bilirseniz bilin sizin günde 24 saat haftada 7 gününüz vardır. Yani webmaster kafası ile söylemek gerekirse seizin sunucunuzun donanımı ne kadar yüksek olursa olsun yazılımı ne kadar yüksek olursa olsun anlık milyon hitleri kaldıramaz. Çünkü tüm işlemler tek sunucudan çıkar sizin kararınıza bağlıdır.
2) Daha yüksek sermaye ile işletmeciliği bilerek kar edebilirsiniz. Bu gibi durumda bilmeniz gerekenler finansal yönetim ve insan kaynakları yönetimidir. Parayı basarsınız gireceğiniz sektörde deneyimli bir insan kaynakları müdürü alırsınız. Bu kişi daha önceki tecrübesi ve bağlantıları ile üretimde ve pazarlamada başarılı olacak sektörde deneyimi olan insanlardan bir ekip kurar. Siz de bu ekibin ihtiyaç duyduğu işletme organizasyonunu yönetirsiniz.
Webmaster kafası ile anlatırsam bu ölçeklenebilir bir cloud sistemdir, tek bir sunucu değil bulut halinde ölçeklenebilir genişletilebilir özelleştirilebilir sunucu grupları yani bir işletme ekibi kurulur. Tüm kararlar sizden sorulmaz üst orta ve alt yönetici tipleri kendi iş deneyimleri ile sizin için doğru kararları verirler.
Yani hiç eticaret bilmiyorsanız parayı basar daha önce kar ettiğinden emin olduğunuz firmaların reklam, pazarlama, yazılım departmanlarından insanlar transfer edersiniz. Yüksek bütçe ile malı hizmet düşük fiyattan satın alıp fiyat rekabeti ile piyasada yer edinirsiniz.
Bizim memlekette genelde 3. yol tercih ediliyor.
A kişisi yaptıysa ben neden yapamayım diye bilinmeyen sektörlere giriliyor.
Oysa bu soruyu soran adamlar neden yapamayacağını söyleyen insanlara da heves kırıyorsunuz yapıcı değilsiniz diye atar yapıyorlar.
Hayatında sahibindende telefonunu satmayan beyaz yakalı ofis paşaları ticaret yaparak sınıf atlayacaklarına inanıyorlar.
Sonu hüsran oluyor.
1) Ya İşi çok iyi bilip az bütçe ile kar edeceksiniz. Ben bu birinci gruba giriyorum.
2) Ya da yüksek sermaye ile işi az bilseniz de işi bilen insanları organize etmeyi bileceksiniz yani işletmecilik ve organizasyon yetenekleriniz olacak.
Ötesi yok.