Samedreis adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
@Dembaba; herkes yeteneğine göre ilgili alanına göre kendini geliştirecek uygulamalı olarak. Bu sistem batıda uygulanıyor. Çoğu kişi buna karşı işte işine gelmiyor bu sistem çünkü devlete girme peşinde herkese matematik yaptırma derdinde yapamıyor işte adam Allah ona matematik anlama kapasitesi vermemiş. Ama iyi bir dil vermiş telaffuzu mükemmel güzel bir anlatıma sahip. Vs. Uzar gider böyle bu.

bu yazının kaynağı neresi?çünkü osmanlı eğitim sistemi ile burada yazılanın bir ilgisi yok.

Acemi Ocağı: I. Murad Han’ın tahtta olduğu dönemde sistemleştirilen ve devletin asker ihtiyacını karşılama amaçlı uygulanan devşirme sisteminin önemli bir kurumudur. Devşirilen gayr-i müslim çocuklar Türk ailelerin yanında yetiştikten sonra Acemi ocağına alınır ve burada askeri bir eğitim aldıktan sonra yeteneklerine göre diğer ocaklara gönderilirlerdi.

Enderun Mektebi: Padişah II. Murat tarafından kurulan ve zaman zaman farklı değişikliklere giden Enderun mektebi, Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerine kadar önemini yitirmemiştir. Acemi ocağından yetiştirilen devşirme çocukların zeki ve yetenekli olanları burada sıkı bir eğitime tabi tutulurdu. Buraya alınan çocuklara Kur'an-ı Kerim, Tefsir, Hadis, Kelâm gibi dini dersler yanında Edebiyat, İnşa (şiir) gramer, Arapça, Farsça gibi dil ve edebiyat dersleri ve matematik, coğrafya, mantık gibi pozitif ilimlerde eğitim verilirdi. İç oğlanı da denilen bu Enderun talebeleri saray kültürünü özümseyerek saray ve padişah hizmetlerini yürütürler, Osmanlı devletinin ordu, yönetim ve bürokrasi alanında ki önemli mevkilerinde görev alırlardı. Sarayda kademe atlayarak taşra teşkilatında da vazifelendirilirlerdi.

https://www.yeniakit.com.tr/haber/os...r-1491229.html