@trchalar; isteyen gitmeli şahsi fikrim hocam o adam zaten kpss de kalır puanı tutturamaz, eleştiren kişi de 90 kusur alır atanır işine bakar bunu diyorum ben.
Olay devletle alakalı değil. Zaten normal ekonomi ve fırsat eşitliğinde devlet tercih edilmez bile. Ancak yanlış şurada; üniversite sayısının çok olması, öncelikle eğitim kalitesini düşürür. Diplomalının çok olması meslek itibarını ve değerini düşürür. Diplomalı sayısının çok olması altın bilezik diye tabir edilen mesleklerin ölmesi demek. Örneğin; Bir sanayi ustasını siz üni de yetiştiremezsiniz. Her bireyin becerisi kağıt üstünde ölçülemez. Çıraklık yapan bir genç belki üni mezunundan daha fazla katkıya sahip. Ama siz o genci üniye sokarsanız meslek öğrenemez. Bu sadece bir örnek. Ayrıca dünya üzerinde bariz örnekleri var. Gelişmiş ve akademik başarıya sahip ülkeleri incelediğiniz zaman üniversite sayılarının min seviyede tutulduğunu görebilirsiniz. Eğitimde amaç çokluk ile standartı düşürmek değil, nitelikli olanın kalabalıktan ayırıp, kaynakları o ayrılan kısmın potansiyelini sergilemek için kullanılmasıdır. Her şeyden öte bu alınan karar kısa vadede işsizlik rakamlarını düşük göstermekten başka bir işe yaramaz ve sebep budur. Bir diğer kanıt ise üniversite sayısı artmadan önce, üniversitelerimizin global başarılarını inceleyelip, bugünle kıyaslamaktır.