Bu forumda 15 senenin getirdiği deneyimim ile açıklayayım.
Bunun 2 nedeni vardır.
1) İş isteyen ne istediğini bilmiyordur ve ne istediğini akış şeması ile tarif edemiyordur. Bana şu sitenin aynısından yap diyen adamlar var bu forumda. O sitenin benzerinin themeforesttan wordpress tema ile 1000 liralık versiyonu da yapılabilir, 15-20 bin liraya özgün tasarım çizdirilip moduler şekilde çok yüksek hitleri kaldırabilecek optimize bir custom code da yazılabilir. Yani yazılımcı kişinin bütçesini öğrenerek bu işin ciddiyetini ve hangi yolun seçileceğini bilmek istiyordur.
Çünkü bu forumda sahibindenin aynısını 500 liraya isteyenler de var. Ve bu adamlar 500 liralık projeleri için bir sürü kafa açıyorlar.
2) İş veren ne istediğini çok iyi ve ayrıntılı bir şekilde anlattığında bazen yeni yetme yazılımcılar da çakallık yapabiliyorlar. Emeklerini fiyatlama tecrübeleri olmadığı için müşterinin vermeye razı olacağı rakamdan düşük bir fiyat söyleyebileceklerinden çekinip müşteriden fiyat almaya çalışıyorlar.
Eğer bir işi tüm detayları ve akış şeması ile açıkladığınız bir yazılımcı size bütçe soruyorsa yol verin gitsin.
Eğer bir iş veren de ne istediğini bilmiyorsa veya açıklayamıyorsa yazılımcının bütçe sorması da çok normal.
Mesela dondurmacılar dondurmayı kilo ile ve top ile satarlar.
Kilosu 80 lira, külahta top 6 liradır mesela.
Mesela bazıları 4 top ister külahta bu nettir parasını öder 4 top seçtiği dondurmayı alır.
Bazı adamın da bütçesi kısıtlıdır o da 10 liralık kakao sade istiyorum der.
Yani adamın bütçesi 2 topa yetmiyordur ama 2 farklı dondurma yemek istiyordur ve dondurmacının bunu topları küçülterek ayarlamasını ister.
İş verenler de ya ne istediklerini çok iyi bilecekler ve bunun bedelini ödemeye hazır olacaklar.
Ya da bütçelerini söyleyecekler ve yazılımcı o bütçeye göre bazı özellikleri kısıp işi görecek bir yazılım çıkartacak.
Aynı şekilde adamın elinde benzer konularda farklı boyutlarda instagram sayfaları olabiliyor.
Yani hizmet sektörü mal sektörü gibi net fiyatlanabilir değil.
Ben iphone 11 istiyorum dediğinde bunun fiyat marjı bellidir, ama ben güzel bir düğün yapmak istiyorum dediğinde bunun başı sonu belli değildir bütçe bilmek gerekir.