İlk adım kalori hesaplamaktan geçiyor sizin günlük kalori yakımınız 3000 kal diyelim, 2500 kal günlük almanız gereken kal illa 2500 olacak diye bir durum yok 2400-2600 arası tutmaya çalışın diğer türlü vücut kendini farklı bir duruma sokuyor ve sistemlerini yavaşlatıyor vücut besin almazsa kendini korumaya alır biz bunu istemiyoruz.
İkinci adım kendi hayatınıza entegre etmek herkes der şunu ye bunu yap saat söylerler 4 te ye 5 te yat gibi bu sizin hayatınıza uygun olmayabilir saatlere takılmayın sabah kalktınız da L-Car supplementini(içmek zorunda mısınız hayır değilsiniz bu supplement'in doğalı yeşil çaydır) içip nabzınızı yüksekte tutacak bir aktivite yapmanız gerekli örneğin koşu , bisiklet, eliptik.
Yemeklerini ölçmen gerekli ilk zamanlar 1-2 kere ölçersen her zaman ölçmene gerek kalmaz göz kararı devam edebilirsin youtube'da bir bardak yulaf kaç gram gelir gibi videolardan da yardım alabilirsin tartın yoksa.
Her gün sebze tüketmelisin özellikle proteinlerle beraber örneğin pilav-tavuk yiyorsun artık pilav-tavuk-nohut yiyorsun. Ben pazartesi salı pilav-tavuk-nohut çarşamba perşembe pilav-tavuk-mermicek cuma cumartesi kırmızıet-kırmızıbiber pazar balık-salata yerdim. Proteinin yanında sebze yemek daha fazla kalori yaktırır.
Günlük yapman gerekler var: sade maden suyu içmek/yeşil çay içmek/örneğin sabah koşunu yaptın eve geldik kahvaltı yaptın öğlen oldu 2. öğünü yedin sporuna gittin 3. öğününü yedin bir daha bir şey yememelisin yersen de bunlar salatalık yeşillik olmalı.
Antreman olarak başlayanlar için full body önerilir bence de öyle
https://www.youtube.com/watch?v=7umHe4k6kno
(serbest ağırlık videoda hep sen makinelerde hareketleri beyin motoruna alıştırmalısın sonra dumbell ve bar ile çalışmalarına devam edebilirsin) bu programı her yıl yaparım 8 haftalık bir süreç sonra bölgesele geçmeni tavsiye ederim ben 1 Aylık her gün 1 bölge ve 10 dakika split koşu ile 5 kiloya yakın vermiştim (kilo vermek çok zor benim için çok alıp verdim artık vücudumun tepki vermiyor zayıflamak istesem de olmuyordu)

Kilo kaybında supplement almana gerek yok fakat ben olurda almak istersen yazayım;
1-)l-carnitine Sabah aç karınla kardiyoya başlamadan tüketilir basit tabiri ile içindeki doğal özler ile yağ hücrelerini uyarıldığı söylenir. ( Ben kullanıyorum ama çok fark göremedim.) Bunun yerine vücuduna sıcak su,yeşil çay, sıcak kahve gibi içecekler tüketirsen aynı etkiyi alırsın.
2-)Kilo kaybından en önemlisi bence multi vitamin az besin alacaksın şeker tüketmeyeceksin vitaminden eksik kalabilirsin ve sağlık açısından fazla vitamin idrar yoluyla dışarı atılıyor zaten fazla alsan da yağa dönüşmüyor.
3-)Protein tozu: Bazen yemek hazırlamak zor oluyor spordan sonra eve dönecek vaktin olmuyor planın oluyor veya çok geç spora gittin bu gibi durumlar için toz iyi oluyor ben bu durumlarda içiyorum.