ben bu konuda geçen yılın nisan ayında ekşi sözlükte bi şeyler karalamıştım, başlığı gündeme sokmuştum. sonrasında farklı fikirler de gelmişti.
tc kimlik numaralarının değişmesi gerekliliği
yazıda özetle, devletin e-devlet sisteminde kişilere tc kimliği değiştirme hakkı tanımasını (ayda 2-3),
bunun da arkaplanda gizli bir kimlik id'nin olması, ön planda bizlerin değiştirebildiği sanal kimlik id lerinin oluşturulması gerekliliğinden bahsetmiştim.
tc kimliğimizi öğrenen kişi bunun için işlem yapmaya kalktığında, kaydı aldığı gün ve tarihe göre sorgu yapıp hangi gizli(gerçek kimlik) id'ye bağlı olduğunu görüp işlemlerini doğrular. eğer hack saldırısı vs olursa, sızdırılan tüm veriler, bu sanal kimlik id lerinden ibaret olur. çünkü gerçek id'ye erişip kişinin şahsi kimliğini her şeyini öğrenmek için devletin veritabanına anlık bağlantı gerekir. bu da yalnızca bu yetkilere sahip olanlar tarafından, kontrollü olarak sağlanır. ( örneğin mernis bilgileri çalınmıştı. bu defa şöyle olur. aynı bilgiler, sanal id lerle tutulur. bir kişinin profilini devlet gerçekten arattığı anda arkaplandaki daha korunaklı veritabanına bağlanıp bilgileri çeker. mernis hacklendiğinde alınan veriler sadece memurların önündeki sanal id lerle oluşturulmuş veritabanı olur )
onun dışında, burada da şu konuda :
Hepimizin Hayatının Tehlikede Olduğu Gerçeği
adres bilgilerimizin, ad soyadımızın yalnızca devlette olması gerektiği ve herhangi bir kurum bu bilgilere sahip olmak isterse yalnızca kullanım anında görüntüleme yetkisi verilmesi, onun haricinde her şeyin şifrelenerek, gizli kapaklı tutulması gerektiğini belirtmiştim.
yani örneğin yemeksepetine üyelik oluşturdun. e-devlet senkronizasyonu yapıyorsun. hiçbir bilgin yemek sepetinde kayıtlı olmuyor. hiçbir veritabanında vs.
sipariş geçtiğinde e-devlet'e bağlanıp "yalnızca gerekl bilgiler" çekiliyor. kuryeye teslim ediliyor. bilgilerde ise sadece adres ve ulaşılamazsa diye numara yazılı. ad soyad bile yazılı olmayacak. yahut yalnızca isim olacak veya kullanıcının kendi girdiği bir nick.
aynı sistem kargolar için de uygulanacak, kısacası her türlü adres ve kayıt bilgisinin olduğu yerde bu yapı kurulacak.
tc kimlikler değiştirilebilir, adres ve isim bilgileri şifrelenir halde olursa bu ülkenin insanı sanal ortamın yarattığı risklerden biraz olsun sıyrılabilir. yarın şirketlere yapılan saldırılarda elde ettikleri veriler sadece 3-5 şifrelenmiş veriden ibaret olur. onlar da, gerçek veritabanlarına anlık erişim sağlamadıkça çekilemez.