Arkadaşlar, böyle bir işle ilgili bir konu açıp fikir sormuşsunuz, fikirlerimi belirtiyorum. Hani fikir gelmesin, karşıt fikir olmasın istiyorsanız konu açmamak kadar basit bir çözümü var. Neden saldırgan bir davranışla karşılaştığımı anlamıyorum.
Yapmak istediğiniz şey son derece güzel. Bunu desteklemiyor değilim. Hakkıyla yapılırsa en üstlerde yer alacağımızdan da eminim, zaten hizmet kalitemiz oldukça iyi. Ancak ben olabilecek sorunları anlattım.
Uptimerobot ile ölçtüğünüzü söylemişsiniz. Attığınız ekran görüntüsünde de bizim sitemizin 4 dk down olduğu görünüyor. Bizim sitemiz son 2-3 gündür 1dk bile down kalmadı. Uptimerobot sorun yaşamış olabilir, Telekom yurtdışı hatlarında sorun olmuş olabilir, bizim firewall Uptimerobot'u şüpheli görüp erişimini engellemiş olabilir. Hangi sebeple down göründü bilmiyorum ancak bizim dakika başı kontrol eden monitör sisteminde down yok, daha önemlisi, her an mesaide en az 2 personel var(gece saatinde), gündüz onlarca kişi çalışıyor, hani iş monitöre kalmıyor bizim site down olduğu zaman. Haliyle burada bir hata var. Şimdi siz bu hatalı raporlara göre bir sıralama yaparsanız ve x şirketi bu sebeple diğer şirketlerden daha kötü bir sırada vs. olur ise, çok fazla soru işareti ortaya çıkar. "Bizim sistemlerimizde burada görünen kadar çok kesinti yok, demek ki üst sıradakilerden para alıyorlar" da bunlardan biri, iş haksız rekabet davasına kadar gidebilir.
Hadi bunu bir yana bıraktım, bizim web sitemizin müşteri siteleri ile uzaktan yakından alakası yok, tamamen ayrı bir cloud sistemde barınıyor. Bizim sitemiz kapalı iken müşteri siteleri açık olabilir. Bizim sitemizin veritabanı çökebilir, farklı sorun yaşayabilir, bakım yapılabilir. Bunlar müşterinin aldığı hizmette sorun olduğu anlamına gelmez ve yine yapılan listeleme hatalı olur.
Belirttiğim gibi eğer her türlü varyasyon ve her pürüz detaylı düşünülerek bir sistem kurulur ise niye karşı olalım? Yani söylediklerimi yanlış anlamayın, ancak konu açmış fikir istemişsiniz, ben de tamamen yapıcı olarak eleştirdim ve olabilecek sorunlardan bahsettim. "Bu veriler referanstır, Uptimerobot verileridir, uptimerobot taraflı sorun olmuş olabilir ve bu veriler gerçeği yansıtmıyor olabilir, sadece şirketin web sitesi ölçülmüştür, kapalıyken müşteri siteleri açık kalmış olabilir" vb. uyarılar belki yasal sorunları engelleyebilir, bir avukatla görüşmek faydalı olur bu konuda. Ancak %100 isabetli bir ölçüm yapmanın bir imkanı yok. Hiçbir şirket sunucu listesini size iletmeyecektir. A şirketinin yaptığınız araştırmalarında ekleyeceğiniz 3 sunucusu mükemmel uptime verirken 2 tane sizin izlemediğiniz sunucusu çok sorunlu olabilir. B şirketinin ise 1 tane sizin izlediğiniz sunucusu sorunludur ancak izlemediğiniz 5 sunucusu %100 uptime veriyordur. Bu durumda A şirketi listede üst sırada yer alırken, B şirketi aşağıda yer alır, adaletsiz bir sıralama olur. Bu tip sorunları belirtmeye çalışıyorum size. Bunların tamamı düşünülür ve üstesinden gelirse biz de tabi ki destekliyor oluruz.
Amacım yapıcı olmak, her yazdığımı gerekçelendirerek anlatıyorum. Neden bu kadar tepki gösterdiğinizi anlamadım. Gerçekten bu tip sorunların oluşmayacağı şekilde kurgulanmış bir sistemde zaten biz en üstlerde yer alıyor olacağız. Desteklememek için bir sebebimiz yok.