Konuyla alakasız gibi ama ticaret puanı yükselterek D0LANDIRICILIĞI azaltılmaz, yine bir şekilde yolu bulunur. Bu konuda yapılacak en iyi şey, üyelerin yani bu platformu kullanan herkesin istisnasız bir şekilde bilinçlendirilmesidir.

Nasıl bir sistem ya da düzenek olur bilemiyorum ama özellikle ticaret kategorilerinde üyelerin karşısına ''potansiyel dolandırılma riskini en aza indirme'' adına bir takım uyarılar çıkmalı ki Admin de birkaçını yazmış mesela...

1. Sanal Whatsapp numarası kullananlar veya ''kendinisi forumdaki x kişisi olarak tanıtıp'' forum yerine Whatsapp'tan yazanlar.
2. Üye adındaki ad-soyad bilgisi ile banka hesabındaki ad-soyad bilgisi uyuşmazlığı (Üye profilinde a*** b*** yazıyor diyelim, banka bilgilerini girip parayı yollarken c**** m*** yazması gibi)
3. Üyelik tarihi ile ticaret puanları arasındaki yoğunluk. (5 yıllık üyenin 20 ticaret puanı varken 2 aylık üyenin 50+ ticaret puanı olduğunu gördüm. Biraz daha detaya inelim, 10 yıllık üye ve diyelim 50+ ticareti var, Ticaret puanı istatistiklerinin olduğu bir tab bölüm var. (bkz. https://prnt.sc/26pa5un ) Son 30 gün içindeki ticaret sayısının toplam ticaret sayısının oranına bakarım. Misal 40 tane ticareti son 30 gün içinde yapılmışsa şüpheli yaklaşırım.
4. Şüphe uyandıran üyelerin konu ve mesaj geçmişini kesinlikle incelerim, bu daha çok D0LANDIRICILIĞI azalmak yerine düzgün ticaret yapılmasını sağlar. (Misal, bir üye site hızlandırma hizmeti veriyor ama konu geçmişine bakınca 2 ay öncesine ait site hızlandırma konusunda yardım konusu açtığı görülüyor. Belki de on numara hizmet veriyordur ama ben şahsen uzak dururum.)

Gibi gibi kendimce dikkat ettiğim detaylar var. Tabi kimseyi D0LANDIRICILIK ile suçlamıyorum, kimsenin de %100 şekilde mercek altına alsak dahi D0LANDIRICI olduğunu anlayamayız ve yöneticiler de bu konuda işlem yapamaz. Bu tıpkı şuna benzer, yolda giderken polisin sizi birden çevirip ''Sende hırsız tipi var, seni hapse atıyoruz.'' demesi gibi olur. İnsanların önce kendisi bizatihi önlem almadıkça yönetimin yapacağı ne olabilir? Ha, bu demek değil ki yönetim önlem almayacak, tabii ki alacak yer geldiğinde ki bu konuyu da bu sebeple açmışlar ama ilk önlemleri önce üyelerin kendisi almalıdır.
Size biri Whatsapp'tan ''Ben R10'dan TechnicaL35 nickli kişiyim, normalde 500 TL olan hizmetimi size özel 50 TL'ye sağlayabilirim.'' derse ve siz de parayı yollarsanız burada yönetimin hatası YÜZDE BİR MİLYON KERE SIFIRDIR.

Demek istediğim özetle, az yukarıda yazdığım gibi yönetim kadrosu bir takım ''potansiyel dolandırılma riskini en aza indirme'' önlemleri belirlemeli ve artık nasıl yapılırsa, üyelerin, özellikle de ticaret konularının olduğu kategorilerde bir şekilde karşılarına çıkarılarak okumaları sağlanmalıdır. Misal, bu uyarıların olduğu ekran hemen geçilmemeli bence, en az 120 saniye kalması sağlanmalı ki bu kriterlerin mutlak şekilde okunma ihtimalini arttırır. Link kısaltma servislerindeki gibi 10 saniye sonra geç kuralı gibi olmamalı bence demek istediğim.