Konu ile ilgili az çok bilgi vermek istiyorum. Bizim bu şekilde iş yerimiz var, her ne kadar dükkana uzun süre bakmasam da az çok bilgim var, özellikle karlılık ile ilgili .Bu sektöre girmek isteyen varsa, kar marjları, ciro durumları hakkında bilgi alabilirler. Öncelikle ben 2019'dan beri fiilen çalışmıyorum bu nedenle bazı konularda piyasa değişmiş olabilir, bilen varsa mutlaka yanlışı düzeltisin. İşi kurmak için ortalama 200 bin lira ile 300 bin lira arası bir para yeterli olur. Daha az paraya da yapılabilir belki ama sürdürülebilir olacağını pek sanmıyorum. Özellikle ilanlara göz gezdirdiğimde çoğunun cirosu çok az ve bu işte kar marjı inanılmaz derecede düşüktür.
Net kar marjı eğer bir kişi çalıştırıyorsanız bizde yüzde 7 civarındaydı, iki kişi çalıştırırsanız bu yüzde 4-5'lere kadar düşebilir aklınızda olsun.
Bu da şu anlama gelir, ayda 14 bin lira cebinize para koymak için günlük 7000 civarı ciro yapmanız lazım. Cirosu düşük olan bazı bayilerde kar marjı çok düşüktür. Mesela brüt kar marjı değişmez, ortalama yüzde 12-18 arası kar marjıyla satarsın malları. Yani 1000 lira cironun sana maliyeti 820-880 TL arasında değişir. Eğer çok sigara satyorsan kar marjı yüzde 12 civarında olur, gıda, meşrubat ve içki ağırlıklı satarsan yüzde 18'e kadar artırabilirsin marjını. Özellikle suda %60-70, meşrubatlarda yüzde 25-30 arası bir kar var.
Şimdi diyelim ki 100 bin lira cirolu bir yeri aldın, ortalama 15 bin lira para kazanır o dükkan. Bir personelin masrafı en az 5 bin lira zaten biliyorsunuz, elektrik faturası, kira ve bilimum bir sürü gider var cebinize asgari ücret kadar bile para koyamazsınız. Yani tekel bayi sektöründe bu ciroyla para kazanmak imkansıza yakındır. %3-4 gibi net kar marjı kalır.
İdare edecek düzeyde kar bırakan işletme için en az 150 bin ciro yapan ve net kar marjında en az yüzde 7'yi tutturabilebilirsen o işletme yürür. Ha ben tek çalışırım dersen o zaman kar marjın yüzde 10-11'i bulabilir nette. Ama çok uzun süre bu şekilde kimse çalışamaz, çünkü en az 16 saat açık kalıyor dükkan, haftada 100 saat mesai yani.
En iyi profil şuan için 300 bin lira cirolu bayiler. Cironuz arttıkça net kar marjınız da biraz artar, çünkü kira, fatura stopaj gibi değişmeyen sabit giderler de çok fazladır. 300 bin cirolu bir yerde %8 net kar marjıyla çalışırsanız 20-25k arası bir net kar çıkıyor ortaya. Tabi ilanlara göz gezdirdiğimde 500'den aşağı devreden yok böyle karlı bir işletmeyi.
Çalışma Saatleri?
Her halükarda insan dışı çalışma saatleri var. Tek başına olmaz çünkü 100 saat mesaiye kolay kolay kimse dayanmaz. Bir çalışan alsanız bile haftada en az 50-60 saat çalışacaksınız.
Araba Gerekli mi?
Kar marjını artıran bir faktör bence. Arabanız olunca net kar marjında 0.5-1puan ileri atabiliyorsunuz kendinizi, daha ucuza mal almak mümkün oluyor.
Cironun Düşmesi Çok Tehlikeli
Sabit giderlerden dolayı cironuzdaki düşüş ile karınızdaki düşüş orantılı olmuyor. Örneğin aylık cironuz 200k diyelim ve 18k net karınız var, bu ciro 100k'ya düştüğünde karınız da 9k olmuyor, 3-4 bine kadar düşebiliyor veya hiç kar olmayadabiliyor. Sabit giderler ciroyla beraber artıp azalmadığı için, belirli bir miktarda karı garanti etmek zorundasınız.
Devir Alırken Neye Dikkat Edelim?
Bu konuda bir uzmandan veya daha tecrübeli birinden muhakkak yardım alın, benim söylediklerim sadece bir görüş kazandırsın.
1- Merdiven çıkılarak giriliyor olması problem.
2- Muhafazakar bir bölge problem.
3- Bizim günlük ciromuz, kiramızın iki katı ve nispeten karlı bir işletme olduğumuzu düşünüyorum.
4- Kirası 1000 falan değilse aylık 100-120 cirolu yerler iş yapmaz.