Merhaba arkadaşlar; yaklaşık 1-2 ay önce YouTuber'lar için çıkartılan kanundan yararlanmış ve sosyal içerik üreticisi belgemi yani
istisna belgemi almıştım.
Ardından Ziraat Bankası'ndan (Herhangi bir devlet bankası olur)
sosyal içerik üreticisi hesabımı açtırmış ve otomatikman %15 vergimi vermeye başlamıştım.
Fakat; benim gibi herkesin başına
Bağ-kur sıkıntısı geldi. Maalesef; sistem tam oturmadan işlemleri yaptığımız için ve
0001 nace kodu ile kaydımız oluşturulduğu için,
1-2 hafta sonra otomatik Bağ-kur primi başlatılıyor ve iptal etmezseniz sıkıntı doğurabiliyor.
Kanunda yeri olmamasına rağmen benimde Bağ-kur'um otomatik başlatıldı
ve
2 bin TL borç çıkartıldı. Bende bu durum üzerine muhasebecimi sonra vergi dairesini aradım.. Muhasebecim ve vergi dairesi '
Bağ-kur'a giderek kısa bir dilekçe ile sigortanı iptal ettirebilirsin ve borcunu sildirebilirsin' dedi.
Soluğu Bağ-kur'da aldım fakat işlemler vd memurlarının dediği kadar kolay olmadı...
İşin özetine geçecek olur isek nasıl yapılacağını ifade edeyim...
Öncelikle Bağ-kur'u sigortası otomatik başlatılanlar,
SGK'ya başvurabilir. SGK'ya güzellikle durumu anlattıktan sonra konuya eklediğim aşağıdaki evrağı Bağ-kur'dan isteyiniz...
O' evrakla birlikte vergi dairesine gitmeniz lazım. Ve kağıtta içerisini kırmızıya aldığım yeri, vergi dairesi memurları, '
Ticari kazanç değildir' yazarak kaşeli imzalı size vermeliler.
İşte bu kadar... Kağıdı kaşeli imzalı bir şekilde Bağ-kur'a geri götürdüğünüzde sigortanız kolaylıkla iptal edilebiliyor ve borç siliniyor, kolay gelsin
DİPNOT: Ayrıca bazı vergi dairesi memurları, 'Bağ-kur'a başvurmana gerek yok. Zamanla bu hata kendi kendine düzeltilecek ve borçlar silinecek' desede ben riski göze almak istemedim...