cevoneo adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arkadaşlar 15 gündür yoğun şekilde bu konu üzerinde çalışıyorum ve youtube geliri elde eden bizlerin hangi durumların lehimize hangi durumların aleyhimize olduğunu anlatmaya çalışayım. Youtube , sosyal medya platformları ve uygulama geliştiricileri için çıkarılmış bir kanun var. Ne yazık ki site sahiplerini içermiyor . (Belki ileride dahil ederler).
Bu kanun kapsamında;
Yıllık toplam geliriniz 880 Bin TL i aşmadığı sürece KDV ve Gelir Vergisi vermiyorsunuz. 880 bini aşarsa geliriniz (tabi ki bunun ortaya çıkması için bu sisteme girmiş olmanız gerekiyor) yıl sonunda yüzde 40 vergi veriyorsunuz.
Şu anda bu istisna sistemine girenlerin vereceği vergi her ay bankaya yatan paranı yüzde 15 idir. Yani bu ay geliriniz 1000 TL , banka hesabı otomatik ve anlık para yatar yatmaz 150 TL sini gelir idaresine yönlendirir. Siz 850 TL i istediğiniz şekilkde havale EFT ne isterseniz yaparsınız.

Bu istisnadan faydalanmak için ; önce bağlı olduğunuz vergi dairenize gidiyorsunuz. Youtuber uygulama geliştirici sosyal medya vs her neyse olduğunuzu söyleyip istisna belgesi talep ediyorsunuz. Vergi dairesindekiler o ne ki derlerse "

318 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 12/01/2022 Resmi Gazete No: 31717 " de belirtilen istisna belgesi diyorsunuz.

Bu belge için bu tebliğ gereği size bir mükellefiyet açmak zorundalar. Önceden üzerinize şirket varsa youtube için onu kapatıyorsunuz. 001 Gelir NACE kodu 591103 Sineme Film Belgesel Yapımcılığı diye bizim için yeni çıkan bu mükellefiyeti mecburen açıyorlar yoksa istisna belgesini veremiyorlar. Dilekçe yazıyorsunuz. Ben youtube gelirlerimin vergilendirilmesi için 318 seri nolu tebliğ gereği istisna belgesi istiyorum şeklinde. O dilekçe kayıt altına alınıyor. Size mükellefiyet açılıyor ve e tebligat üzerinden size istisna belgesi veriyorlar. Bu süreç 3-5 gün sürebiliyor. GİB üzerinden e tebligatınızın açık olması gerekiyor.

Ben bu hususta adamları sıkıştırdım ve ertesi gün kapılarına daynarak elden aldım istisna belgemi. Bu 1 sayfalık istisna belgesi direk ziraat yada halk bankasına götürüyorsunuz. Bi de orda derdinizi anlatıyorsunuz. Ziraat biraz daha tecrübeli. Sizden istisna belgesini alıyor ve size otomatik vergi kesintisi yapan içerik üretici reklam hesabı açıyor. Mobil bankacılığı da aktif ederek bankadan çıkıyorsunuz. Bu banka hesabını adsense e tanımlayıp ertesi gün yatacak 1 tl altında yatan parayı onay kodu olarak edsense de hesabı onaylatıyorsunuz.

Zaten test için gelen 1 tl altı para yattığı anda ondan bile yüzde 15 kesiliyor. Bundan sonra yapacağınız tek şey bu hesap bilgilerini yine dilekçe ile vergi dairesine iletiyorsunuz bu da zorunlu tebliğ gereği. Süresi 1 ay. Gitmenize gerek yok. GİB üzerinden dilekçe ile gönderebilirsiniz.

Gelelim en büyük sıkıntıya :

Mecburen açılan bu mükellefiyet sonrası ertesi gün mecburi bağkur üyeliğiniz başlıyor. Sistem otomatik açıyor. Zaten bağkurlu iseniz yada ssk lı yada emekli sandığı sigorta sistemine dahilseniz bağkur aktif olmuyor. Sıkıntı hiç sigortası olmayan yada bağkuru istemeyen kişilerin mecburi bağkuru olmaya zorlanması. Şu anda Bağkur primi 1470 TL. Youtube işi ile ilgilenenlerin çoğu zaten bu prim kadar bile kazanamıyor. Bu durumun düzeltilmesi için bir çok kişi ile birlikte CİMERE yazı yazdık . Bu bağkur zorunluluğu bizler için kaldırılsın diye. Henüz cevap gelmedi.

Durum bundan ibaret. Bağkur kısmına bu haliyle bilmenizde fayda var. Umarım işinizi kolaylaştıracak bir şeyler yazmışımdır. Herkese bol kazanç.
cevoneo adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam normalde bir kişi bir sigorta sistemine dahilse ikinci bir sigorta sistemi otomatik başlamaz. Fakat basladığını söyleyenleri duydum. Bunu en iyisi sgk yı arayarak teyit ediniz. Başlamaz derlerse direk istisna belgesini alın yüzde 15 vergi ile bu işten ceza yemekten kurtulun. Sonradan başınız ağrimasın
Hocam zaten bekletiyorum ödemeyi almadım bu sene bu iş bi tam netleşsin
Teşekkürler