Merhaba arkadaşlar öncelikle herkese hayırlı kandiller, hayırlı akşamlar. Yaklaşık birkaç saat önce canımı sıkan bir olay oldu, sizlerle paylaşmak istedim.
1,5 yıldır tekstil fabrikasında dijital baskı operatörlüğü yapıyorum. Benim bulunduğum bölümde sadece ben çalışıyorum başka kimse yok. Toplam 4 tane makineyle ilgileniyorum. Bunlar saatte 220 mt baskı kapasitesine sahip 8 kafa cihazlar. Ben kağıda baskı yapıp diğer bölüme gönderiyorum. Desendir, renktir vs.
Benim bulunduğum bölüm kapalı alan, oda gibi bir yer. Makineler hassas olduğu için oda sıcaklığı sabit olması gerekiyor. Hatta geçen hafta soğuktan bozuldu, Bursa'dan servis gelmesi gerekiyordu ama ben 2 gün uğraşarak hallettim. Daha önce de makinenin parçası bozulmuştu, servisi dahi bulamadı makine günlerce yattı. Görevim olmamasına rağmen araştırdım, Facebook gruplarına üye oldum. 16 tane makine kullanan bir operatörle tanıştım. Ondan akıl alarak bu sorunu 1 TL ye çözdüm. Yani değişmesi gereken parça parasıyla dahi bulamadılar, ben parçanın tanesini özel çizimle 1 liraya mâl ettirdim. Toplam cebinden 300-400 $ para çıkması gerekirken kargo dahil 400 küsür liraya 300 tane parça aldım. Ve karşılığı sadece eline sağlık oldu.
Ayrıca benim görevim sadece bu bölüm, diğer bölümlerle işim yok. Ona rağmen boş vakitlerimde adam eksik diye diğer bölümlere yardım ediyorum. Hatta geçen ay o bölüme yeni eleman geldi. Adamla kafamız denkmiş, çok iyi anlaştık. Teknolojiye filan meraklıydı, pubg takımı filan kurduk akşamları veya mola da oynuyorduk.

Neyse aradan 1 ay geçti adamın hala sigortası başlamamış. Bunu öğrendi biraz daha bekleyeyim yoksa çıkacağım dedi. Bugün yarın diye diye 1,5 ay oldu adam çıktı işten. Zaten adam eksik eleman lazım ama önemseyen kim.
Neyse yine görevim olmamasına rağmen 2 tane grafiker bayan var onlara ara sıra yardımcı oluyorum. Bir dosya var açamadık çok kasıyor bakar mısın dediler. Ben de baktım gerçekten dosya boyutu büyük 7 8 gb filan. Bir işlem yapıyorsun dakikalarca bekletiyor. Dpi na baktım 400. Ben bunu 150 yapayım rahat çalışsın dedim yaptım. Neyse rengi vs ayarlarladılar müşteriye götürüp onaylattılar. Sonra işi bastık teslim edeceğiz, desende çiçekler küçülmüş. Bunu da şansa müdür gördü, bu olmaz böyle bu deseni 7 sene önce ben yaptım filan dedi herkesi toplayın geliyorum dedi. Sonra niye böyle böyle oldu neden önemsenmiyor filan dedi. Müşteriye onaya götüren kız da diyor ki, orada zaten bana dediler çiçek küçük olmuş, büyük olacak değil mi diye sormuşlar kıza. O da evet büyüyecek demiş. Bana kimse bir şey demedi, ben desenin küçüldüğünden bile haberim yok. Dpi düşürdüm sadece ama ölçüde küçülüyormuş yeni öğrendim.
Bunun üstüne bu kumaştan 2 kişilik kıyafet yaptırın, ay sonuna kadar seninle o kız giyecek dedi sonra çıktı gitti. Bunu da şef var ona söyledi. İş çıkış saatiydi, üstümü değiştim aşağıya şefin yanına indim.
Müdür ciddi mi söyledi bilmiyorum ama öyle bir şey olursa kendinize operatör arayın ben çalışmam dedim çektim gittim servise.
Gerçekten 1,5 yıldır tek gün izin kullanmadım. 14 günlük iznim duruyor. Hele işlerin yolun olduğu yaz günleri haftasonu dahil her gün işe geldim gittim. 15 yıllık arkadaşım intihar etti, onun sabahında bile işe geldim öğlen cenaze namazına gittim tekrar işe döndüm. Makinelerden benden başka anlayan kimse yok. Ben olmayınca 18 kişi bekliyor öyle söyleyeyim. Hastalandım ayakta zor duruyordum yine işe gittim. Dedem hastane de sabahladı yarım saat uyku uyumadım sabah 5 de hastane taburcu etti, dedemi eve götürdüm oradan işe gittim. Ama iyiliğin sonucu böyle oluyor demek ki, çok canım sıkıldı.
Parasında pulunda değilim ama çok şükür kendime güveniyorum en kötü 1 hafta işsiz kalırım yine iş bulurum mesleğim var. Ama böyle bir davranış insanın zoruna gidiyor. Yarın ya da pazartesi belli olur, eğer dediğinde ciddiyse işten çıkacağım kim yaparsa yapsın. O makineleri öğrenip kavrayana kadar yüzbinlerce lira zarar ederler.