jackspow adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hesabınız yanlış. Laptop 7/24 açık kalırsa aylık aşağı yukarı o kadar kw harcar. Bir bilgisayar kapalıyken sırf prizde kaldı diye 65 kw harcamaz. Ayrıca prizden çekip batarya ile kullanmanız biraz komik. O batarya neyle doluyor acaba
- Ek olarak konuyu açan arkadaş 90 watt'lık bir adaptör üzerinden hesap yapmış. O hesap arkadaşlar 90 watt'ı full çeken bir adaptör için geçerlidir. Yani laptopunuz açık olacak ve tam güçte 7/24 çalışacak. Laptop kapalıyken böyle bir harcamanın olması mümkün değil.
Örnek adaptör ve watt değeri :
https://www.hepsiburada.com/fast-ace...m-HB0000080Y5O
Konuyu merak eden başka arkadaşa verilmiş bir cevap :
https://www.technopat.net/sosyal/kon...enmek.1295360/
Sizin paylaşımınızdan sonra Wattmetre ile ölçüm yaptım ve yanıldığımı anladım, laptop tam şarjda iken yani %100 dolu iken resimde ki gibi 12w ile 15,4w arasında değiştiğini gördüm. laptoptan şarj soketini çıkardığım da ise 0.1 W tüketim gerçekleştirdiğini gördüm

Hesaplamalarım yanlış ama en azından Kullanılmayan cihazları fişten çıkarmam gerektiğini bir kez daha anlamış oldum

Bilgi için teşekkür ederim.

bloods adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
elektrik olayı çok can sıkıcı umarım bir çözüm bulunur yoksa yakında ormanda yaşayan yerliler gibi odunla ısınma donarak ölme olayları olacak malesef çok üzücü gerçekten

fakat bir kaç bilgi vermek isterim

Laptop adaptörleri gücüne göre değişmekle birlikte ortalaması 65-90w dır yüksek güç tüketen cihazlar 120-150w civarı fakat standart şartlarda hiç bir zaman max güçte çekmez.

bu aygıtlar cihazın max yük altında çekebileceği güce göre dizayn edilir yani adaptörünüz 90w diye takılı oldugu süreçte 90w çekmez.

ekran parlaklığı, sistemin güç profili modu, kullandığınız ekran kartı (entegre veya harici), sürekli oyun oynanıyor mu, ses çalıyor mu vb bir çok etkene göre güç tüketimi değişir

ayrıca bataryadan kullanmak dediğiniz şey ücretsiz enerji değil malesef yani bir faydası yok aksine batarya ömrünü bitirirsiniz şöyle ki;

cihaz full bataryalıyken rakamları örnek veriyorum 2.6amper çekerken, boş batarya ile 3.5-4.5 amper çekecektir pili doldurmak için yani harcadığınız elektriği kullanıyorsunuz özetle.

sistem kapalı yani standby modundayken güç tüketimi batarya doluysa ve usb charge fonksiyonu vs kullanılmıyorsa 0.01 amperdir yani yok gibi birşey neredeyse

bataryayı doldurup boşaltana kadar kullanmak elektrik tasarrufu sağlamayacağı gibi batarya döngü ömrünü bitirir ekstradan batarya masrafı çıkar ki lityum fiyatları sebebiyle bunlarda uçuşa geçecek yakında

ağlanacak haldeyiz gerçekten yıl 2022 şahlanan ekonomimizde

insanlar tv nin standby ledi yanıyor diye fişini çekiyor

telefon şarjlarını prizden çıkarıyor

çoğu zaman ışık açmıyor

yazık gerçekten

mevcut uzaya çıkan durumumuzda bir kaç enerji tasarrufu tavsiyesi vereyim;
  • buzdolabı kullanmayın eski medeniyetlerdeki gibi toprak kazıp içine gömün yiyecekleri (tabi gömecek toprak bulursanız)
  • çamaşır makinası kullanmayın en yakın derede yıkayın (temiz sulu dere bulabilirseniz)
  • kombi kullanmayın odun sobası kullanıp en yakın ormandan odun getirin (zor olsa da orman bulabilseniz bile yakalanmamanız lazım yasak çünkü )
  • şebeke suyu kullanmayın en yakın çeşmeden su taşıyın (artık çeşme diye birşey de yok)
  • lamba kullanmayın evi ateşböcekleriyle doldurun, zira gazyağı da pahalı ölmemeleri için elinizden geleni yapın (bulabilirseniz)
  • telefon kullanmayın, bağırarak veya dumanla haberleşme yöntemini tercih edin (dumanı çıkarma yönteminiz maliyetini etkiler)
  • kapı zili otomatik vs devre dışı bırakın
  • klima vantilatör yerine yelpaze modeline geçebilrsiniz
  • tv kullanmayın haberleri konu komşu, yere atılmış eski gazetelerden alın (gazetelerle işiniz bittiğinde sobada ısınmak için kullanabilirsiniz)
aklıma gelirse eklemeler yaparım

çoook eski dönem filmlerinde falan görüp yahu hayat o zamanlar ne kadar zormuş dediğimiz zorlukları arar hale geleceğiz yakında
Sizden önce bilgi veren kardeşimizin ve Sizin de paylaşımınızdan sonra Wattmetre ile ölçüm yaptım ve yanıldığımı anladım, laptop tam şarjda iken yani %100 dolu iken resimde ki gibi 12w ile 15,4w arasında değiştiğini gördüm. laptoptan şarj soketini çıkardığım da ise 0.1 W tüketim gerçekleştirdiğini gördüm

Hesaplamalarım yanlış ama en azından Kullanılmayan cihazları fişten çıkarmam gerektiğini bir kez daha anlamış oldum

Bilgi için teşekkür ederim.