Anlamadığım nokta, youtube kanalından gelir elde edenlere de Google Ireland Limited'ten ödeme geliyor, web adsenseden kazanç elde edene de Google Ireland Limited'ten ödeme geliyor, nereden bilecekler ki, nereden geldiğini... Dilekçeye bir tane sallama youtube kanalı yazdırır geçerim.. Sizin de dediğiniz gibi bu konuda bilgisi olmayan vergi memuru çok fazla, devlet aldığı paraya bakar, o kadar detaylı bakacaklarını sanmıyorum. Bu benim düşüncem tabii..
2020de youtube kazancım incemeleye girdi ve banka hesabıma gelen her paranın tek tek hesabını sordular. Hatta paranın nasıl kazanılıp ne şekilde yattığını sorduklarında youtube videoma reklam koyuyor ve bana otomatik belli bir yüzdeyle yolluyor demiştim. Ancak tek elde tutulur kriterleri para dekontunda Google Ireland Limited yazıp yazmadığıydı. Yani hangi adsense panelinden veya kimliğinden geldiğini sormadılar bile. Tabi bu 2020 de olan bir olay. Şuan yavaş yavaş bilgileniyorlar. Birde adsense mart ayından sonra panelleri web ve youtube olarak ayıracakmış. Öyle bir mail geldi çünkü. Eğer bu konuda bilgi sahibi olurlarsa her şekilde paranın web mi youtubemu olduğunu bilirler. Tabi incelemeye girerse. Ben web adsense kazançlarınında istisnaya dahil olduğunu düşünüyorum. Bununla ilgili yakın zamanda net bilgi ortaya çıkacaktır. Çünkü tebliğde bir telefon örneği bile var. Örnekte tanıtım yapmak karşılığında bir telefon hediye edildiyse bu telefonun o günkü fiyatı hesaplanıp istisna hesabına o miktarın mükellef trafındn yatırılması ve vergisinin yuzde 15 kesilmesi gerektiği yazıyor. Öyleki bu tamamen adsense dışı bir kazanç ve bunu bu şekilde vergilendirebiliyorsak bu istisna hesaplarının adsense kazancı dışında kanuna uygun işlerdede kullanılabileceğini anlıyorum. Böyle bir örnek varken web adsenden google reklamlarından kazanc sağlayanlar neden yararlanmasın. Aşırı derecede bilgi kirliliği var ve bunu ilerleyen zamanlarda netleştirecekler diye umuyorum.