VERGİ DAİRESİNE GİTMEDEN SADECE İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ KULLANILARAK 193 SAYILI KANUNUN MÜKERRER 20/B MADDESİ UYGULANMASINA İLİŞKİN İSTİSNA BELGESİ NASIL ALINIR? ADIM ADIM ANLATIM.
Mobil cihazlara uygulama geliştiriyorum. Sadece interaktif vergi dairesini kullanarak yeni çıkan dijital içerik üretici yasasındaki banka hesabı açmak için gerekli olan istisna belgesini aldım. Çok fazla bilgi kirliliği var o yüzden burda adım adım paylaşılıyorum.
1. Öncelikle
https://ivd.gib.gov.tr/ adresine giriş yapın. Üye değilseniz e-devlet kullanıcı adı şifresi ile giriş yapabilirsiniz.
2.
İşlem başlat menüsünden
genel amaçlı dilekçe seçin
3. Burda sizin kayıtlı olduğunuz vergi dairesi otomatik çıkıyor. Eğer yoksa adres bilgisini seçerek vergi dairesini seçin. Size dilekçe yazma ekranı geliyor. Dilekçenin içeriğini dilersenin benim aşağıda paylaştığım yazının aynısını kopyala/yapıştır yapabilirsiniz (youtuber iseniz ona göre güncellersiniz yazıyı). Dilekçenin ek kısmına Apple App Store'dan kendi uygulamalarımın olduğu (ismimin göründüğü) ekran görüntülerinide ekledim. Eğer siz youtuber sanız kendi kanal linkiniz, ekran görüntünüz ekleyebilirsiniz.
Dilekçe yazısı:
Mobil cihazlar için uygulama geliştirme faaliyetlerinden gelir elde etmekteyim. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi kapsamında gelir vergisi istisna belgesi almak istiyorum. Yaptığım mobil uygulama geliştirme faaliyeti ile ilgili uygulama indirme platformundaki görüntüler dilekçeye eklenmiştir. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
Ekran görüntülerini ekledikten sonra ileri derseniz, size yeniden kontrol etme imkanı veriyor. Sonrasında onaylarsanız size bir SMS geliyor onu çıkan kutucuğa girince dilekçeniz, ilk ekranda seçtiğiniz vergi dairesinin sistemine düşüyor.
4. Bana cevap iki gün sonra geldi. Telefona SMS vede bir email geliyor. E-tabligatlarım menüsünden girip size gelen istisna belgesini pdf formatında indirebilirsiniz.
Gelen istisna belgesi
5. Vergi dairesi sizin adınıza otomatik
mükellefiyet açıyor. Benimkini yanlışlıkla youtuber (Sinema, belgesel ve film yapımcısı ...) olarak açmışlardı. Onuda ayrı bir dilekçe ile yine aynı interaktif vergi dairesindeki genel amaçlı dilekçe menüsünden yazdım ve düzelttiler.
Banka hesabı açmadım henüz pazartesi günü açacağım. Özel bankalara hala "digital içerik üretici hesabı" sistemleri açılmamış. Şu anda sadece devlet bankalarından hesap açılıyor. İlerle hepsine geleceği söyleniyor aklınızda olsun. Sorunu olursa bildiğim kadarı ile cevaplarım.
EDİT 1 : Sonrasında Ziraat Bankasından dijital içerik üretici hesabı açtım. Burda anlatılan adımların bire bir aynısını yaparak "genel dilekçe" olarak hesap bilgilerinide yine vergi dairesine ilettim. Hiç bir problem çıkmadı.
EDİT 2 : SADECE İSTİSNA BELGESİ ALMAK İÇİN BİR MENÜ VAR ARTIK İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİNDE. ARAMA ÇUBUĞUNA YAZARSANIZ DİREK HAZIR DİLEKÇE ÇIKICAKTIR. ONUNLA İŞLEM YAPABİLİRSİNİZ.