Tllgl adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba,

Normalde bu yaştaki çocuklara yazılım öğretmekten ziyade bırakın yaşlarının gerektiği şekillerde yaşasınlar ve bilgisayar ile en erken lisede tanışsınlar derdim fakat yinede tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.

1 - Mobil sektörü gelecekte de değerli olacaktır fakat gelişen teknoloji ve dev şirketlerin yaptığı yatırımların göz ardı edilmemesi gerekiyor. Tahminim giyilebilir,vr,ai gibi teknolojiye dayalı yazılım dilleri daha değerli olacaktır (apple veya google ekosistemlerinde kullanılan cross-platform diller)
2- Bu yaşlarda direk kodlamaya başlatmak biraz aceleci bir davranış olmuş ağırdan almanızı ve altta yazacaklarımı okumanızı tavsiye diyorum

Öncelikle çocuklarınızı kursa vermenizi tavsiye etmiyorum kurslar genelde ezbere dayalı x veya y dilini baz alarak eğitim vermekteler. Kurslarda yazılımın mantığını veya güvenli kodlama temelleri gibi şeyleri öğrenmeleri çok zor. Bunun yerine alanında yetkin kişilerden özel eğitim almalarını sağlayabilirsiniz.

Yazılımın amacı ve mantığını öğretmek ile başlayabilirsiniz ardından ise gelecek trendi olan dillere yönlendirmenizi tavsiye ederim. Web tarafında PHP'den ziyade Javascript'e veya Objective-C gibi cross-platform dillerine yönelmelerini sağlayabilirsiniz ülkemizde net durumu bilmiyorum fakat işim gereği yurtdışında bu tarz dillere çok büyük talep olduğunu biliyorum. Tabiki gelişen teknoloji (VR,AI,MV vb.) ve ihtiyaçlara yönelik bu diller değişebilir. Değişime ayak uydurmak gerekir.

Herhangi bir yazılım diline başlandığında yazılımda sorun çözme kabiliyeti ve güvenlik mantığını aşılamak gerektiğini düşünüyorum. Dili bilmeden önce verilebilecek örnekler ve dili iyi derecede kavradıktan sonra verilebilecek örnekler ile pekiştirmeler yapılabilir. Hangi dili öğrenirse öğrensinler ama mutlaka güvenli kodlama nasıl yapılır bunu öğrensinler güvenli kodlamadan kastım inputları filtrelemek değildir. OWASP TOP 10 , 0-day açıkları, PSR standartları , MST ve yük testlerinin nasıl yapıldığı gibi şeylerdir.

Yazılım öğrenen kişiler ezbere dayalı değil mantığa ve sorgulamaya dayalı bireyler olmaları gerekiyor. Yazılımda sadece ürün üretmek yoktur. Sorun çözmek , bir konuyla ilgili çözüm üretmek de çok önemli konulardır.

Sorun çözmek için ise başlayacakları dilde uygulamalı olarak hatalı senaryoları örnekler ile gösterilip detaylı anlatımlar yapılarak yazılımı öğrenen bireylere sürekli soru sormaya itilmesi gerektiğini savunuyorum

Kısaca özetlemem gerekirse yazılıma yeni başlayan veya başlayacak olanlara tavsiyem kendilerini uluslararası standartlara göre yetiştirmeleridir. Güvenli kodlama veya yazılım mantığını bilmeden iş yapabilirsiniz veya bir yerlere gelebilirsiniz ama büyük işler yapmak veya yazılımda önde gelen firmalarda çalışabilmeniz aşırı zordur. Bu yüzden çocukları bunlara göre yetiştirilmesini ve öğrenmeye teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum çocuğunuza gerçek hayata uygun bir plan çıkarmanızı , ufak , sağlam ve yavaş adımlarla danışmanlıklar alarak ilerlemenizi tavsiye ediyorum. Teşvikten kasıt her başarılığı olduğu şeyde ufak ödül veya geleceğe yönelik vaatler verebilirsiniz. Kesinlikle yapacakları hata ,geç öğrenme veya bir konuyu yapamama gibi durumlarda vazgeçmeyin, aceleci olmayın , onlara pozitif bir şekilde yapabileceklerini ve alternatif yöntemler sunun böylece bilinçli bir öğrenim yoluyla severek yazılım öğrenmeye başlayabilirler ve bu alanda önde gelen bireyler olup başarılı olabilirler.

Yazılabilecek veya anlatılabilecek daha çok şey var fakat yazdıklarımın yeterli olduğunu düşünüyorum

Öğrenmenin yaşı ve zamanı yoktur

İyi Forumlar.
söylediklerinize sonuna kadar katılmakla birlikte konudaki yaş grubu çocuklar için bu durum anaokulunda askeri okula yatılı öğrenci göndermek gibi olur. sevdirmekten ziyade korkutur ve kaçırır.

bizim öğrencilik yıllarımız ile şimdiki gençlerin öğrencilik yıllarını kıyaslamamak gerekir. aynı şekilde biz öğrenirken kullandığımız yöntemler ile şimdiki çocukların kullanması gereken yöntemler çok farklı.

bizler aslında imkansızlıkdan dolayı aslında birer MAKER olarak yetiştik. mahallede kendi oyuncak arabalarımızı kendimiz yaptık, misket oynarken kuyuları kendimiz kazdık, kızlar bebekle oynarken o bebeklere kıyafetleri kendi dikti, evcilik oynarken bir çok şeyi kendileri yarattı. fakat şimdiki gençler bunların hepsini hazır olarak almaya alıştı. o nedenle bu yaştaki çocukları öncelikle tüketen bireyler olmaktan çıkarıp üreten bireyler haline getirmek gerekiyor.

öğrencilerime verdiğim bir örnek var burada da yazayım. bİLGİ 5 harfli bir hazinedir. 5te4ü İLGİ dir diye. Bir insan neye ilgi duyuyor ise o konuda daha kolay bilgi sahibi olur. o nedenle amacınız kodlama öğretmek ise öncelikle kodlamaya ilgi duymasını sağlamanız gerekiyor.

Bir önceki mesajımda bir yazı paylaşmıştım. Micro:bit ile alakalı.
BBC ingilterede 1 milyon öğrenciye bu aracı ücretsiz dağıttı. neden çünkü kodlaması kolay, neden çünkü basit kodlarla ortaya çıkartacakları basit oyunlar ile çocukların ilgisini çekiyor, neden çünkü çocuk belkide hiç kodlama bilmeden kendi oyununu yapabildiği için BEN BAŞARABİLİRİM duygusunu yaşıyor.
..........
Peki neyi nasıl öğreterim kısmına gelince
bu iş için ayıracağınız bütçeye göre izleyeceğiniz yol haritası değişecektir.
Çünkü kodlama küçük yaştaki çocuklara en iyi oyunlaştırılarak öğretilir ve bu iş için kullanılacak kodlama araçları da biraz pahalı.

ben kızıma neler yaptım (2. sınıfta)
1. Code.org - kodlabüyü - kodris
oyunlaştırarak öğretmenin en güzel ve pratik yolu. aynı zamanda sıralı işlem algoritmaları öğretmenin ilk adımı. ben meslek lisesindeki öğrenciye DÖNGÜ kavramını 2 haftada anlatamazken code.org ile ilkokul 1. sınıf öğrencisine yazma öğrenmeden döngünün ne olduğunu anlattım. çokta güzel anladılar.

2. Lego Education
El becerisini geliştirmek ve kodlama ile birleştirmek için Lego WeDo aldım eve. Normal legolardan farklı olarak blok tabanlı olarak kodlayabiliyorsunuz. yaptığınız lego modellerini hareket edip koddaki örnek programdan yola çıkarak özelleştirebiliyorsunuz ve çocuk bu sayede öğrendiği bilgileri nerede nasıl kullanacağını da görüyor. Anasınıfından itibaren kullanılabilir.

3. Micro:bit
Blok tabanlı kodlama - javascript - pyton gibi farklı dillerle programlayabileceğiniz kibrit kutusu kadar bir kodlama materyali. Blok tabanlı kodlama, giriş birimleri - çıkış birimleri, sensör mantığını öğretebileceğiniz mükemmel bir araç. 2. sınıf öğrencileri ile 40 dakikada kendi oyunlarını (taş - kağıt - makas) kodladık. Sonraki derste tüm öğrenciler yaptıkları uygulamayı velilerine nasıl bir şevle gösterdiklerini anlatıyorlardı.

4. ScratchJR - Scratch
Blok tabanlı kodlama ile birlikte basit animasyonlar yaratabileceği oyun programlamaya geçiş yapmasını sağlamak için biçilmiş kaftan.

5. Arduino
Ortaokul çağından itibaren başlangıçta blok tabanlı kodlama ile sonrasında IDE platformunda çocuklar programlamayı öğrenebilir. sonrasında IOT uygulamalarına geçiş için iyi bir basamak görevi görür. Hem programlamayı öğrenir hem de yazılımı donanım ile birleştirdiği projeler yardımı ile öğrendiği bilgiyi gerçek hayatta da kullanıldığını gördükçe daha yaratıcı projeler geliştirebilir.

6. Raspberyy Pi + Python
ilkokul ve ortaokul çağında öğrendiği programlama bilgilerini geliştirebileceği ideal bir platform. kendi bilgisayarını yapmaktan tutun, o bilgisayarda çalışacak tüm uygulamaları geliştirebileceği, yapay zeka, makine öğrenmesi ve bir çok uygulamayı yapabileceği ideal bir mini bilgisayar

Bunun dışında size bir çok programlama aracı önerebilirim. Ama maalesef ki hepsi bütçe ile ilgili.
Şimdi buradaki yazılımcı arkadaşlar bu mesajı oldukça eleştirecektir yazılım için bu kadar araca gerek yok diye ama emin olun gerek var. Öğrenmenin daha hızlı olabilimesi için çocuklar yaptıkları şeylerin bir şeyleri değiştirdiğini görmek istiyor. Siz onlara istediğiniz kadar dizi de sıralama algoritması anlatın. aşağıdaki videolar kadar etkili olmayacaktır

https://www.youtube.com/watch?v=CmPA...aJ7ISQ8uOyMaL_