Merhabalar,

R10'daki ilk konumu hayırlısı ile açıyorum. Fazla uzatmadan konuya giriş yapmak istiyorum. Diş teli tedavisi görüyorum. Tedavi boyunca edindiğim tecrübeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Tedaviden yararlanmak isteyen veya halihazırda tedaviden yararlanan arkadaşlara rehber niteliğinde olacağını düşünüyorum. Her türlü soruları sorabilirsiniz. Bilgim yettiğince yardımcı olmaya çalışacağım. Bilgimin yetmediği konularda zaten Diş Hekiminize danışmanız gerektiğini belirteceğim.

Evet, tedaviye başlayalı 2 ay olacak. İlk önce Diş Hekiminiz sizden alt ve üst çenenin tamamını görecek şekilde tomografi işlemi çektirmeniz isteniyor. Tomografi yani röntgen ile aynı mantıkta işliyor. Röntgen çektiriyorsunuz. Daha sonra tomografi CD'sini alarak Diş Hekiminize teslim ediyorsunuz. Diş Hekiminiz yanınızdayken tomografiyi inceliyor ve ona göre bir tedavi süreci planlıyor. Kendi diş ve ağız yapımdan konuşmam gerekirse, benim alt ve üst çene kemiğim öne çıkık durumda. Diş Hekimim bu durumu düzeltmek için cerrahi işlemi ile yapıldığını söyledi fakat bu ameliyatın riskleri de var. Üst ve alt çene kemikleriniz kesilip biçildiği için çene kısmında bulunan binlerce sinire hasar alma durumu olabiliyor. Sinirler zarar gördüğü zaman geri dönüşü olmuyor ve kalıcı hasarlara sebep olabiliyor. Benim estetiksel görünüşümde bir sorun olmadığı için yaptırmamaya karar verdim. Diş Hekimim aynı zamanda bizzat Teyzemin arkadaşı oluyor. Sağolasın, samimi bir şekilde bu durumu değerlendirdik. Kendi kız çocuğunun da aynı sorunu varmış. Hatta kendisinde bile varmış ama ne kendisine ne de çocuğuna bu işlemi uygulatacakmış. Bulaşıcı bir hastalık değil ve estetiksel görünüşünüzde bir aksilik yok ise tavsiye edilmiyor. Şahsen bende tavsiye etmiyorum. Sinirlere olası bir hasar durumunda geri dönüşü olmuyor. Sizde bu sorun ile ilgili karşı karşıya kalırsanız kesinlikle ailenizle bu durumu tartışarak değerlendirin ve Hekiminizle kararı verin. Cerrahi işlemi uygulatmadım. Diş teli tedavisi sonunda güzel bir ağız ve çene yapım olacak ama röntgen, tomografi gibi ortamda bakıldığı zaman çene kemiğimdeki sorun meydanda olacak. Ama dışarıdan bakıldığı zaman %100 düzelmiş bir yapım olacak.

Diş teli takılırken hiçbir şekilde ağrı, sızı veya baskı hissetmiyorsunuz. Diş telimin alt ve üst yani tüm dişlerime tek seferde taktırdım. Bazı Hekimler üst çene tarafına 1 seansta alt çene tarafına ise 1 seansta olmak üzere 2 seansta takıyorlar. Bu tamamen Hekiminizin tercihidir ve tedaviyi etkileyen bir şey değildir. Her yöntemde aynı duruma denk geliyor. Söylediğim gibi ben tek seansta taktırdım ve yaklaşık 1.5 saat sürdü. Diş teliniz takıldıktan sonra sanki dudağınız bir adım daha öndeymiş gibi bir hissiyatınız oluyor. İlk günlerde biraz garip hissediyorsunuz ve konuşurken biraz garip oluyorsunuz. Benim ilk hafta yani tele alışma sürecinde tüm dişlerim sızlıyordu ve birbirine değdirince daha da ağrı hissediyordum ama ağrı kesiciye bile ihtiyaç duymadım. Dayanılmayacak bir ağrı değil. Bu tamamen normal bir durumdur ve korkulacak hiçbir şey yoktur. Hatta tam aksine tamamen iyi bir durumdur. Dişlerinizin hareket ettiğine dair bir işarettir. İlk haftadan sonra artık diş telime alıştım ve varlığını bile hissetmedim. Ağrılarım tamamen dindi. İlk haftadan sonra ilk ay tamamlanana kadar ara ara bazı dişlerinizde ağrılar hissediyorsunuz. Bahsettiğim gibi dayanılmayacak bir şiddette değil ve tedaviniz için iyiye giden bir durumdur. Hekiminizin belirttiği yani ortalama olarak 4 ile 6 haftada bir kontrolünüz oluyor. Ben tam 1 ay sonra ilk kontrolüme gittim. İlk kontrolümde Hekimim tellerimin gevşediğini yani dişlerimin hareket ettiğini, yavaş yavaş yerlerine oturduğunu açıkladı. Herhangi bir aksi bir durum olmadığını söyledi ve gevşeyen telleri yenisi ile değiştirdi. Gevşeyen tellerin değiştirilme hemen hemen 10 dakika sürdü. Şimdi ise neredeyse 2. ayıma gireceğim ve 2 hafta içinde yeniden kontrole gideceğim.

Peki, gelelim diş teli tedavisini görürken nelere dikkat ettiğime 😊

1-) Asitli içeçekler kesinlikle yasaktır. Diş telinizin içine takılan braketlerin yapışkanına zarar vereceği için braketler yerinden oynar veya çıkar. Braketin oynaması veya yerinden düşmesi tedavi süresini oldukça uzatacaktır ve tedavi maliyetinizi artıracaktır fakat Diş Hekimim çok sıkışırsam ve dayanamazsam pipet ile içebileceğimi söylese de hiç yanaşmadım bile...

2-) Çekirdek, ceviz, elma ve armut gibi sert gıdalar tüketilmemeli. Tüketilecek olsa bile ufak ufak dilimlere bölünerek çiğnemeden yutulacak vaziyette tüketilmelidir.

3-) Zeytin, tavuk gibi kemikli veya çekirdekli gıdalar ağızda çiğnenerek tüketilmemelidir. Çatal veya bıçak yardımı ile yenilecek kısım ayrılarak tüketilmelidir.

4-) Her yemekten sonra dişlerinizi kesinlikle fırçalamanız gerekmektedir. Ayrıca diş fırçanızın giremediği yerler vardır. Diş telinizin veya braketinizin arasında kalan yemek birikintileri olacaktır. Bu durumda size verilen veya eczaneden alacağınız 0,5mm fırça benzeri bir küçük alet ile rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

5-) Braketleriniz veya tellerinizin ucu damağınıza zarar veriyorsa Hekiminizin verdiği veya eczaneden tedarik edeceğiniz ortodontik mumu zarar veren kısma sürmeniz yeterlidir. Mum ağzınıza hiçbir şekilde tat veya koku bırakmıyor.

6-) Sigara diş teline zararlı değildir. Kendim içmiyorum ama içen arkadaşlar var. Sigara sadece diş sağlığınıza zarar verir.

7-) Cips, patlamış mısır, yapışkan çikolatalar ve lokum gibi atıştırmalıklar kesinlikle yasaktır. Ağzıma bile sürmedim.

Evet, konumuzun sonuna gelirken sizlere diş teli tedavi sürecimde edindiğim tecrübelerden ve sürecin nasıl işlediğinden bahsettim. Aklınızda kalan soru işaretleri var ise danışabilirsiniz.

Teşekkürler, iyi günler dilerim.