yilmaz70 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
TR lokasyonda barınan siteler için (ddos haricinde) Cloudflare 'nin bir faydası yoktur maalesef. Hatta Avrupa lokasyonda barınan siteler için de faydası olduğunu söyleyemeyiz.

Amerika lokasyon siteler için faydası olabiliyor, zaten kullanan sitelerin yüksek çoğunluğu Amerika lokasyonda barınan yabancı sitelerdir.

Bir çok yeni site açan kişilerde denk geliyorum, ilk iş Cloudflare bağlıyor mesela siteyi.
Neden diye sorduğumda ''ücretsiz ssl ihtiyacı'' ile birlikte ''herkes böyle yapıyor'' cevapları alıyorum.
Halbuki hosting firmalarının neredeyse % 99 'u ücretsiz ssl sağlıyor zaten. Diğer hususa gelecek olursak herkesin yaptığı da doğru diye bir kural yok maalesef.

Ve yapılan diğer bir yanlış ise daha sitede yapılması gereken tüm çalışmalar bitirilmeden Cloudflare bağlanmasıdır sitenin.
Halbuki önce site üzerinde tüm ince detaylar yerine getirilmeli, sonrasında çok isteniyor ise Cloudflare bağlanmalıdır.

Sitelerin ''açılış hızı'' odaklı düşünerek hareket etmesi gereklidir.
Dolayısı ile TR lokasyonda barınan bir sitenin CDN kullanması ( e-ticaret ve haber siteleri dışında ) maalesef faydadan çok zararı olur.

Hızlandırma amacı ile yapılan Cloudflare çalışmasına değinirsek; ilk zamanlar harika gibi görünebilir (özellikle gtmetrix analizi) belki ama zamanla ciddi anlamda kasmalar yaşanacak ve maalesef bundan site sahibinin haberi olmayacaktır. Çünkü site sahibi kendi tarayıcısından baktığı için ''tarayıcı cache'' nedeni ile sitesi hep hızlı açılıyor sanmaya devam edecektir.

Ayrıca uptime süresi bakımından site sahiplerinin kendi sitelerini bir uptime robot servisine bağlamak sureti ile ne kadar çok kesinti yaşandığını da görebilirler.

https://www.cloudflare.com/plans/app...ices/#overview dikkat ederseniz Free pakette olduğu gibi Pro paketlerinde de Uptime süre garantisi verilmiyor.
Business yani 200 dolar olan paketlerinde garanti veriyorlar.

Konu bakımından Cloudflare baz alınmış ancak CDN kullanımı olarak düşünülecek olursa Türkiye hedefli bir sitede TR veya Avrupa lokasyonda barınan site için CDN kullanımı da son derece faydasızdır. Ve bir diğer husus ise görseller optimize edilmeden direkt CDN üzerinden yayına alındığında maalesef daha geç yüklenme süresi olacaktır. Bu nedenle tavsiye etmiyorum.
Bazı site sahipleri görselleri düşünerek CDN kullanma yoluna gidebiliyor, buna çok denk geliyorum.
Görselleri özellikle manuel olarak optimize ederek siteye yüklerseniz zaten başka yapmanız gereken bir husus bulunmuyor. Hatta webp kullanımı bile gereksiz hale geliyor bu durumda.

Umarım biraz olsun izah edebilmişimdir. Biraz uzun oldu, affola..

İyi forumlar herkese.
Konuyu müthiş açıklamışsınız hocam, bilginize ve klavyenize sağlık.