Herkes aslansın yaparsın derken ben de frene bastırayım.
Sana kutlarım harikasın sen yaparsın diyenlere de beceremezsin batarsın diyenlere de aldırma.
Aldırman gerekenler sana neden yapabileceğini veya neden yapamayacağını söyleyen insanlar.

1) Makro ekonomik dengelerin bozulduğu bir dönemde bu işe girmenin ne kadar doğru olduğunu düşün. Ciddi hiperenflasyon sarmalına girildi. Ve hiperenflasyon sadece tüketicilerin değil satıcıların karlarını da traşlar. Ciroları düşürür.

2) Arabanı satıp işe yatırarak ciddi risk alıyorsun. Sen hobi ve ek iş olarak maaşından fazla kazanmaya başlamadan arabanı satarak sermaye yapmayı düşünmemelisin. Çünkü bahsettiğin online pazarlama ve içerik işleri büyük bütçeler ve büyük sermayeler isteyen işler değil.

4) Yan iş olarak dropshippingden para kazanamıyorsan arabayı sermaye yapıp eticarete girdiğinde sermayeni batırma ihtimalin hiç az değildir. Dropshipping ile başlayabilirsin kendini test etmeye. Dropshipping yaparken karını sağlayıcı ile bölüşürsün. Eğer dropshipping ile para kazanabildiğini kendine ispatlarsan karını sağlayıcı ile bölüşmemek için arabanı satıp sermaye yapıp karlılığını ve kazancını katlama yoluna gidebilirsin.

5) Kurulan her 5 ticari işletmeden 4ü ilk 5 sene içinde batıyor. Yani hayallerinin peşinden giderken hayalperestliğe kaymamaya özen göster. Önce kendine sermaye olmadan başarılı olduğunu kanıtla. O zaman sermaye başarının karşılığında alacağın kazancı katlayacak bir çarpan etkisidir. Ama kendine bu konuda tek eksiğinin sermaye olduğunu kanıtlamadan direk sermayeyi koyup yola çıktığında aldığın riskin büyük olduğunu farketmelisin.

6) Yazdığın satırlardan verdiğin kararın mantıklı, iyi düşünülmüş, iyi planlanmış bir karar olmadığını anladım. Sen duygusal bir karar almışsın. Başkalarına çalışmak istememe vurgusu yaptığın satırlada iş yerinde kendini değerli hissetmediğini ve iş yerinde problemlerin olduğunu anlıyorum. Sen piyasa koşulları uygun olduğu için bu kararı almadın. Sen sermayesiz ya da az sermaye ile internet üzerinde hayatını sürdürecek geliri elde edip sermaye ile daha yüksek gelir elde edebileceğin için bu kararı vermedin. Sen ne yapacağını, nasıl yapacağını, hangi sürede yapacağını, hangi adımlarla ilerleyeceğine karar vermedin gibi geliyor bana. Yani sen sıkıntıdan kaçmak için hayallerinin peşine yönelmişsin, mantıklı değil duygusal karar almışsın gibi geldi bana. Hayatta kaçışlar insanı daha zor koşullara sürükleyebiliyor. Bir kızı unutmak için daha kötü bir kıza kapılmak, aile baskısından kaçmak için yanlış insanla evlenmek gibi. Bir sıkıntıdan kaçarken alınan kararlar daha risklidir ve hatalı olma ihtimalleri daha yüksektir.

7) Yaşını bilmiyorum ama evliliğe hazırlanıyorsan nişanlın varsa muhtemelen sana bir abi tavsiyesi verebilirim. E-ticaret ve online yayıncılık mütevazı sermayeler ile de başlanabilecek bir girişimcilik şekli. İşine 6-10 ay daha devam et. Bu dönemde maaşının yarısını harca kalan yarısını tasaruf et dolar yap. Sonra işi bıraktığında 10 ay sonra 20 bin lira eş değeri sermayen olur. Bu hayalin peşinden gitmek istiyorsan bu 20 bin lirayı dropshipping ile, al sat yaparak ya da yayıncılık ile 3 ayda 40 bin lira yapmaya çalış. Başarırsan kredi çekip daha büyük risk alarak ticarete devam edersin.
Ama daha en başta duygusal şekilde arabayı satıp bu kötü ekonomik şartlarda kendi işimi kuracağım dersen arabayı kaybedip işi batırma ihtimalinin hiç az olmadığı konusunda seni uyarmam lazım.

Riske etmen gereken şey araban değil. Arabanı bir araba olarak görme. Araban asgari ücretli bir insanın 60 aylık emeğine denk bir değer. Yani sen 60 aylık çalışmayı riske ediyorsun. Bence şimdilik hem işe devam et hem de hayallerinden vazgeçme. 8 saat mesai 1 saat yol 1 saat yürüme ile 10 saatin gider. Kalan 14 saatin 2 saatini online dropshipping çalışmalarına ve içerik çalışmalarına ayır. Bu dönemde nişanlınla beraber bir 6-10 aylık ekonomi yapıp para biriktirin. Sonra bu küçük sermaye ile başla. Başarılı olursan sermaye konusunda daha büyük riske girebilirsin. Yani sıkıntı yaratan bir işten kaçmak yerine bir 6-10 ay çekeceğin sıkıntı düzeyin arttırarak hem maaşlı işine devam edip hem de kendini işini deneyebilirsin.
Sakın vakit yetmez falan deme, genç insanlarız...

Bugün limited şirketini kapatacağını söyleyen ve hayallerinin peşinde koşan inandığı projeyi satılığa çıkaran bir arkadaşın konusu vardı.
Sana tavsiyem hayallerinden vazgeçmen değil, kararlarını duygusallıktan ziyade daha mantıklı bilinçli atarak risk yönetimini iyi yapman.

Senin şahsında hayallerinin peşinden giden tüm arkadaşlar için uzun uzun yazdım.
Hakkında herşeyin hayırlısı olsun.
İnşallah çok başarılı olursun ve bir daha kimse için çalışmak zorunda kalmazsın.