caylakgirisimci adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Türkçeyi yazarken iyi kullandığımı düşünüyorum ama konuşurken utandığım için düzgün konuşamıyorum.
İnsanlar genel konuşma dilinde harfleri yutmaya yada geldikleri toplumda farklı kelimeler kullanmaya alışmışlar dolayısıyla gerçek Türkçe ile harf yutmadan konuşunca çok sırıtıyor.
Çok sırıtıyor, tuhaf duruyor, yapmacık duruyor ve rahatsız edici geliyor. Bir ortamda biri pat diye öyle konuşmaya başlayınca insanlar bi akıllı sensin, biz Türkçe'nin öyle konuşulduğunu bilmiyorduk sanki der gibi davranıyor. Ki bence de çok yapmacık duruyor. Genelde böyle konuşan insanlar bana her zaman ön planda olmaya çalışan yapmacık kendini üstün göstermeye çalışan bilmişik taslayan insanlar olarak geliyor, öyle olmayanı da vardır tabi ama bana öyle geliyor.
Böyle bir izlenim uyandırdığı için konuşmuyorum ben.
Ortama göre dediğin şekilde konuşmak gerekiyorsa öyle konuşabilirsin elbette. Fakat doğru şekilde kelimeleri kullanmak, kişinin bilmişlik tasladığını göstermiyor bence. Tam aksine konuya hakim olduğunu ve ne anlatmak istediğini bildiğini gösterir. Hele ki profesyonel iş hayatında zaten düzgün konuşmadığında garip karşılanıyor