Herkese selamlar,
Mutlaka dikkatinizi çekmiştir forumdaki çoğu konu içerisinde yer alan yazım yanlışları.
Örneğin;
- yapıcak
- gelicek
- vericek
- alıcak
- satıcak
gibi türevlerini de içeren yazım olarak da konuşma olarak da yanlış olan kelimeler ya da cümleler. Bu şekilde kullanım sebebi belki kişinin alışkanlığı belki de gerçek hayattaki kullanım şekli olabilir. Şahsen bu tür kelimeleri içeren konuları okumadan hemen farklı konuya geçiyorum. Çünkü konu içeriği ne olursa olsun bana güven vermiyor. Burada bahsettiğim
yazım yanlışı değil, bilerek kelimeleri bu şekilde yazmaktır.
Elbette kimseyi yargılamıyorum. Sonuçta ben de TDK yetkilisi değilim. Sade bir vatandaşım fakat kullandığımız dili doğru yazıp konuşmamız gerektiğine inanıyorum. Kaldı ki yapıcak yerine yapacak demek çok zor olmasa gerek. Global bir şirkette çalışan birisi olarak, en azından çalıştığım şirket yabancı dil kadar, Türkçe'nin de doğru kullanılması ve yazılmasına önem veriyor. Belki de bu yüzden bu kadar dikkat ediyorum. Fakat baktığımızda yeni neslin büyük çoğunluğunun da genelde kısaltmalar şeklinde kelimeleri kullandığını görüyoruz.
Aslında amacım bu alışkanlığın kırılması için biraz daha dikkat edilmesini sağlamak. Günümüzde iş mülakatlarında dahi, cv içeriği kadar, konuştuğunuz dili nasıl telaffuz ettiğiniz dahi önem arz ediyor. Dolayısıyla bilgi, birikim, ne kadar fazla olursa olsun, doğru cümle ve kelimelerle aktaramadıktan sonra hiçbir anlam ifade etmiyor.
Öte yandan bana göre kelimelerin telaffuzu kişinin aslında o konudaki tecrübesini de gösteriyor. Örneğin bir satış konusu açtınız oldukça yüksek rakamlı. Konu detayını anlatırken üstte bahsettiğim türde kelimeler kullandınız. Böyle bir durumda karşınızdaki kişiye çok güven veremeyebilirsiniz ya da konu hakkındaki esas tecrübenizin aktarılmasını engellemiş olabilirsiniz.
Özetle kullandığımız dilin yazımı da telaffuzu da oldukça önemli. Konuştuğumuz kişinin bakış açısını tamamen değiştirebilir. Bu yüzden dikkat etmek, her şeyden ödemlisi sahip çıkmak ve doğru kullanmak gerektiğini düşünüyorum.
Bazı arkadaşlar "sana mı kaldı" diyebilirler. Bir vatandaş olarak önemli gördüğüm bir konu olduğundan sizlerle de paylaşmak istedim