Özel sebeplerden dolayı bir süredir yeni sipariş alamıyorum. Daha çok freelance sitelerde çalışıyordum. Siparişleri bırakana dek günde 5-6 bin kelimeye kadar çıktığım oluyordu ki planlı bir çalışmayla günde 8 saat kadar zaman aldığını söylemem gerekir. Elbette içerik üretmek bir meslekten ziyade "iş" olarak tanımlanıyor. Yani standartları yok. Üst ya da alt fiyat gibi bir genel bir limit yok. Ayrıca özel bir yetenek ya da eğitim de gerektirmiyor. Burada iyi veya kötü yazandan bahsetmiyorum tabii ki. Dil bilen herkes yazabilir. Haliyle son 1-2 yıl içerisinde inanılmaz artış oldu içerik üreticisi sayısında. Bu da arz-talep dengesini bozmaya başladı. Artık içerik ihtiyacı olandan çok içerik üreten var sanıyorum. Bu, son 1-2 yılda gözlemlediğim durumlardan bir tanesi. Elbette bunun yanı sıra; müşteriyle bulma, etkili iletişim, fiyat politikası, teslim süresi, platform özelinde durgunluk ve benzeri faktörler de var. Bazen yeni alıcılar bulmak hayli zorlaşabilir. Bazen de artık o platform eskisi kadar aktif değildir. Aynı zamanda (kişisel kanaatim) pek çok insan, blog açarak para kazanamayacağını fark etmiş durumda. Zira tekelleşmeler var. SEO stratejilerine ya büyük paralar harcamak gerekiyor ya da iyi derecede hakim olmak lazım. AdSense kazançları da malum. Haliyle insanlar blog açmaktan ya da var olan bloglarını devam ettirmekten çekiniyor olabilir. Bu da içerik siparişlerinde düşüşe neden olacaktır. Elbette son 4 aydır sektörün içerisinde değilim. Bu yüzden daha yeni durumlar da olabilir. Tavsiyem, olabildiğince farklı kaynakları da değerlendirmeniz ve iyi hizmet vererek daimi müşteriler kazanmanız yönündedir. Ara ara dalgalanmalar elbette olacaktır.