İlk defa evde köpek besleyeceğinizi varsayarak tür farketmeksizin kendinizi hazır hissetmeniz gereken birkaç konu hakkında bilgilendireyim.
- Yerli yersiz gecenin bir yarısı havlayabilir.
- Tuvaletini evin herhangi bir bölümüne yapabilir; bu sizin koltuklarınız, halılarınız, mutfağınız herhangi bir yer olabilir. Özellikle büyük ırk köpeklerin dışkıları ve çişleri oldukça fazladır. Eğer yavru alırsanız 1 yaşına kadar kesin bir tuvalet eğitimi veremeyebilirsiniz. Kasları yeterince gelişmediği için tuvaletini tutamayabilir.
- Dişi alırsanız 1 yaşından itibaren adet olmaya başlayacaktır.
- Yeterli eğitim verilmez ve dişini kaşıyabileceği birşey verilmezse; her türlü oyuncak, tv kumandası onun çiğneme oyuncağı olabilir. Tahtaları da kemirmeye bayılırlar. (Bu bağırsaklarında soruna neden olur)
- İç-dış parazit durumuna çok dikkat etmelisiniz. En önemlisi iç parazittir. Koyun ve insanları etkileyen bir parazit köpeklerde taşıyıcı durumunda olabilir. Köpek tuvaletini yaptıktan sonra kakasının bir kısmı tüylerine yapışabilir. (Gözle görülmeyebilir) Daha sonrasında elle temasla veya tüyün uçup vücudumuza girmesi sonucunda parazit; karaciğer, beyin gibi organlara kadar ilerleyip orada çoğalmaya ve organa zarar vermeye başlayabilir. Oldukça tehlikeli bir durumdur. Bu yüzden iç-dış parazitini gerekli dönemlerde yaptırmak şarttır. İç parazit konusunda ek olarak dikkat etmeniz gereken konu; aslında bir doz iç parazit hapı veriyorlar veya iğnesini yapıyorlar oldu-bittiye getirebiliyorlar. Yanlış hatırlamıyorsam bu parazitlerin 1 veya 2 haftalık bir yumurtadan çıkma süresi var. Aşı veya hap canlı parazitleri öldürüyor ancak yumurta halindeki parazitlere etki edemiyor. Bu yüzden tam emin değilim ama 1 veya 2 hafta sonra 2. doz yapılması gerekiyor. (Yeni yumurtadan çıkan parazitler tekrar yumurtlamadan) Bu parazitler köpeğin vücuduna birçok şekilde girebiliyor; en yaygın olanı anne sütünden geçiyor bunun dışında parazit taşıyan diğer köpeklerin dışkıları (veya tüyleri) ile temasta bulunması gibi etkenler var.
- Köpek ne kadar büyük olursa kokusu da bir o kadar fazla olur diyebilirim. Köpeğinizi devamlı yıkayamazsınız, yıkarsanız yağ dokusuna zarar verebilirsiniz + yıkamak kokuyu gidermeyecektir arttıracaktır. Kuru şampuan kullanarak temizleyebilirsiniz.
- Golden gibi tüyleri çok uzayan türlerin her gün - hadi bilemedim 3 günde bir taranması gerekir. Aksi halde tüylerini her yerde görebilirsiniz.
Benim şahsi görüşürüm bahçeniz varsa almanız yönünde olacaktır. Evde köpek bakımı ciddi bir disiplin ve sabır ister.
Kendimden bir örnek vereyim;
En son belgian malinois cinsi köpeğimden sonra evde köpek bakmam diye kendi kendime söz vermiştim. Pandemi döneminde oğlum yalnızlık hissetmesin, oyun arkadaşı olsun amacıyla pomeranian cinsi köpek aldım. Tuvalet eğitimini vs. verdim. Normalde tuvaletini hep pedin üstüne yapar. Çok nadir başka yerlere yapardı. Son dönemde evimize misafirlerimiz geldi. Bir kısmı köpekten korktuğu için mecburen bir süre tuvalette tuttuk. Birkaç gün sonra işaretleme amacıyla koltuğun üstüne çişini yaptı. Çünkü biz onu kendisinin asıl takıldığı mekandan alıp tuvalete koyduk ve bundan rahatsız oldu bize kendini ifade edebilmek için koltuğu güzel bir şekilde işaretledi.
Goldenlar ile ilgili;
- Özgür ruhlu köpeklerdir. Kötü ve saldırgan bir davranışta bulunulmadığı, saldırganlaştırılmadığı sürece kendi doğasında saldırı nedir pek bilmez. Tabi kötü eğitim verilerek, asosyal edilirse saldırganlaşabilir.
- Yeni sahibine çabuk bağlanır, eski sahibini çabuk unutur. Hatta şöyle söyleyim kendisine daha iyi davranan birisini görürse onun peşine takılıp gidebilir.
- Diğer köpeklerle iletişimi iyidir. Ancak onlardan bir saldırı gelirse kendini koruyabileceğini söyleyemem.
- Oyuncudur, çocuklarla iyi iletişim kurar.
- Zekidir, rahat eğitim verilir. (6 aydan sonra sizi arkasından sürüklememesi için boğma tasma veya ödül maması ile itaat eğitimi vermenizi öneririm)
Not: Golden cinsi bir dönem aşırı popüler (gerçi halen öyle) olduğu için çok fazla üredi, barınaklara çok sayıda düşüyor olabilir. Barınaklara bakmanızı öneririm.