Madem yazdınıa, ben de ekleme yapayım... seçim, iktidar hiçbirşeyi değiştirmez aslında. bizim toplumumuzda halk devlet için vardır. devletin halka hizmet ettiği kültürü yerleşmiş bir olgu değil. bu birincisi... ikincisi, ki ilk dediğime asıl yol açan nokta, tabii kanımca, vergileri çalışanın değil işverenin ödüyor olmasıdır. insanların eline kesintiler yapıldıktan sonra kalan raka geçiyor ve o rakamı görüyorlar. oysa -diğer ülkelerde olduğu gibi- hesaba brüt maaş yatsa ve otomatik olarak kesintiler oradan gerçekleşse herkes "ohaaa" diyerek bir nebze de olsa olayların farkına varabilir diye düşünüyorum. ama biz toplum olarak bir boyunduruğa girme, bir hükümdar arayışındayız daima. çıkıntılık yapanlar bastırılıyor her zaman için.
mesela IF Yaş > SeninYaşın THEN GOTO SaygıDuyacaksın..... ama aslında saygı kazanıan birşeydir. yaşça büyüklere nezaket göstermek, dinlemek, dediklerine önem vermek başkadır, sadece yaşı büyük olduğu için hürmet edip iki büklüm olmak başkadır. Aslında karşıdaki insanın yaşı ne olursa olsun zeka e yeteneği sizden üstünse saygı duymalı ve dediklerini yapmalı yada yapmayı düşünmelisiniz. Ama bizde öyle değildir. Sanırım bunun sebebi eğitim ve aile yapısının özgüven kazandırmaması....
internet demişsiniz, ben de birşeyler ekleyeyim.... İngiltere interneti seneler önce insani hak ilan etti. internete erişmek, suya erişmek kadar basit ve olması zorunlu birşey artık. İnternet bu kadar pahalı birşey değil aslında. hele hele upload hızının verilmemesinin hiçbir açıklaması yok... var aslında tabii ama sebebi maliyet değil diye düşünüyorum.
Coğrafya kaderindir.... millet evinin garajında şirket kurar, helikopter, araba falan yapar. sen yaparsan trafiğe çıkartamazsın çünkü muayeneden geçmez....
yaşlı ve ağalığını ilan etmiş insanlar bu tip şeylerden korkar.... ellerindeki gücü vermemek için herşeyi yaparlar... çünkü bilirler ki o güç bir defa giderse kimse selam bile vermez, o derece boşturlar.... çocuklarına baskı uygalayan babadan tutun da işyerinde mobbing yapan müdüre kadar her konuda erkek egemen bir ağalık ve derebeylik yaygındır bizde....
Bir arkadaş Rusya'ya gideceğini yazmış... Gidince görecek.... üstüne vazife olmayan bir olaya burnunu soktuğunda, sadece yaşıbüyük olduğu için insanların kendisini dinlemesini beklediğinde, eğer bir hatun kişi ile arkadaşlık ediyorsa o kişiyi mesela istemediği bir lokantaya götürmeye çalıştığında.... nasıl bir yüz ifadesi ile karşılaşacağını ve nasıl bu alışmadığı durum karşısında kalakacağını görecek.... Kötü birşey diye söylemiyorum, olması gereken bu zaten, sadece biz dünyadan kopuk yaşıyoruz....
Gidin arkadaşlar, dünyayı görün, tabii bu devirde yapabilirseniz... Birey olmak, bağımsız bir insan olmak öğretilmiyor bize... Hep bir himaye altında, hep bir aile dost çevre desteği altında büyüor insanlar... tek başlarına birşeyler başarmanın ne olduğunu bilmedikleri için oluyor bütün bunlar... "Ben elli defa düşmüşüm, elli defa ayağa kalkmışım tekbaşıma, sanamı soracağım" der bağımsız, güvenli insan...
Ben görmem o günleri.... Hepinizin yolu açık olsun...