Yolların mantıgı bumudur ? Avrupa'da; Otobanlar var,gişeler yok ücretsiz. yapılan yol köprü baraj hasta hane okul bunlar halktan alınan vergi ile yapılır iktidarlar kendi cebinden yapmaz senin paran ile yapılır ve bu hizmet bir lütuf gibi gösterilemez.. Ayrıca dünyanın hangi ülkesinden otoyol ve köprülerden geçiş ücreti bizdeki gibi ? Bunu açıklarmısın biraz? Tamam yaptı eyvallah ama gidiş geliş ücretine bak kullanabiliyormuyuz ? Diyarbakırdan mersine gidip geliyorum gidiş geliş 400 lira oto yol ücreti veriyorum yakıt hariç hani nerede kaldı????
Türkiye dağlık ve ulaşımın zor olduğu, Avrupa Asya arası köprü niteliği taşıyan ve transit ticaret yolu olarak kullanılabilen bir ülke. Doğu ülkeleri hala Anadolu üzerinden limanlara ürün götürüyor ve bu son 20 yılda yapılan yollar ile oldu. Başkası gelsede yapacaktı. Yapanı savunma mantığı ile değil yolların önemini anlatma mantığı ile yazıyorum. Ayrıca yine dağlık araziden dolayı göçler kuzey güney yönlü değil doğu batı yönlü gerçekleşiyor. Buda nüfusu hep bir yere toplayarak kalabalık şehirleşmeleri oluşturuyor. Ulaşımı kolaylaştırmak bir anda değil ama diğer illerede göçün önünü açarak nüfusu iller bazında dengelemeye çalışmaktır.
Kıyasladığınız ülkeler yolları sadece halkı için yapıyordur ve ücret almıyordur. Türkiye'de yapılan yolların (il içi hariç) %70'e yakını ticari amaç taşıyor.
Sizin yol ücreti diye bahsettiğiniz sosyal devlet anlayışına giriyor. Bizdede o yok ne yazık ki !