my.cnf dosyasının optimizasyonunu buradan 2 farklı arkadaşa yaptırdım ama iyi bir sonuç alamadım. En son sunucu hizmeti aldığım yerle birlikte yaptık etkli bir sonuç aldık.(Hitler yükselince işe yaramaz hale geldi tabi). statik belleklemeden ne kastetdiğini anlayamadım. filesystem cache den bahsediyorsan kullandım ama iş yapmadı.
my.cnf optimizasyonunu veritabanınızın yüküne ve tablolarına göre optimize etmeniz gerekiyor. MySQL sürümü de çok önemli tabii ki. OpCache aktif mi ve onu da konfigüre ettiniz mi? Statik belleklemeden kastım dinamik sayfaların statik sayfa olarak çalıştırılmasından söz ediyorum. Filesystem belleği yazılımına göre değişebiliyor. Mesela bazı yazılımlar filesystem cache aktif edince sadece belli başlı kısımları belleğe alıyor. Statik belleklemeyi şöyle anlatayım.
Örneğin Nginx'te FastCGI özelliği var. Bu özelliği aktif edince sitenin tüm sayfalarını HTML olarak kaydediyor. Bu sayede ziyaretçiler siteye geldiğinde onlara kopya bir HTML sayfa sunuluyor. Orijinal dinamik sayfa ise ikinci plana atılıyor. Ziyaretçiler içeriğe statik HTML bazında ulaştıkları için MySQL sunucuya düşen yük büyük oranda azalıyor. Hal böyle olunca diskin üzerine binen yük azalıyor. Tabii bunun tam olması için her şeyin de ona göre yapılması gerekiyor.
Statik bellekleme özelliği Litespeed sunucuda da oluyor ama statik belleklemeyi siteniz ne kadar destekliyor ona da bakmak gerekecek. Eğer site içinde birtakım fonksiyonlar varsa, o zaman statik bellekleme olmaz.
Örneğin...
if(is_mobile)
{
// bunu mobil cihazlarda göster
}
else
{
// bunu masaüstü cihazlarda göster
}Bu gibi fonksiyonlar statik belleklemede çalışmayabiliyor.