Merhaba,
Biliyorum çoğunuz trabis'in açılmasını bekliyor. Bazı arkadaşlar domainnameapi den ön rezervasyon ile ödeme yaptı domain adeti için 25,00₺ trabis bu fiyat politikasıyla satış yapacağını bilmelerine imkan yok kaldıki .istanbul domainler için jenerik ve premium alanadlarını özel satışla listelediler. Bir domain rezervasyonu yapıyorsunuz aynı domain için bende girip rezervasyon yaparım hatta aynı firmadan peki 1 2 yıl sonra açılırsa 100.000 rezervasyon yaptı varsayalım iyi para dolara koy sonra ₺ kur ile iade et . Şimdi nic.tr whois sorgulaması yaptım trabis.gov.tr alan adı 2011 de kayıt edilmiş işleri bu kadar ağırdan alan bir BTK bu yıl faaliye zor girer. Keşke açılsa fakat bence sorunlar çok marka ile domain alan biri .tr size verseler sizden geri alacak ayrıca devlet para kaybedecek nasıl mı ? con.tr almak için insanlar genelde marka başvurusu yapıyor ve 380+ 750 tpe.gov.tr kaybı olacak firma başvuruları baya düşüş yaşayacak ve com.tr prestij kaybedecek bu konulardan dolayı trabis'in faaliyete girmesi uzadı, uzayacak veya açılmayacak diye düşünüyorum.
Sizin fikirlerinizi alalım
Öncelikle bazı düşünceler doğru bazıları yanlış. Ön siparişlerin hepsi saçmalık. Ben ilk ön sipariş yapana domaini vereceklerine inanmıyorum. İllaki firma kendi lehine kullanacaktır bu durumu.
Trabis 'in bu sene faaliyete gireceğine bende inanmıyordum. Geçen seneki BTK raporlarına göre 2023 Mayıs'ta bitmesi planlanıyor. İnanmayan BTK Raporlarına bakabilir sitesinde var.
Sonra Şubat 2022' de açılacak dediler. Hemen ertesi gün Ocak 2022 'ye yetişecek dendin. Bunu METUNİC söyledi.
3-4 Gün önce BTK yine bir düzenleme yaptı. Domainlere nasıl itiraz edileceği konusunda bir karar verdiler. Eskiden itirazlari nic.tr hakem heyeti incelerdi. Şimdi bunu özel sektörden uyuşmazlık çözüm merkezleri yapacak. Sıkıntı burada oluşuyor. Teknik alt yapı hazır ancak itiraz sürecini kuramadılar.
İlk hedef 2023 Mayıs 'a kadar bu işleri tamamlayıp marka sahiplerini korumaktı. Şimdi 2022 Ocak ayına çekip ilk gelen alır kuralına karar verdiler. İlk gelen alır kuralında bir çok itiraz olacaktır. Bunun için en az 5 firma uyuşmazlık çözüm merkezi kurması lazım. Ancak anladığım kadarıyla bu 5 firma oluşmadı.
Yani bu ay satışlar açılsa bile itirazlar muhtemelen 1 seneden önce yapılamayacak. Şuan zaten 1 senedir nic.tr itirazları kabul etmiyor.
Bunu bildiğim için + Trabis faaliyete geçtiğinde fiyatlara zam geleceği için tüm .tr domainleri 5 yıl uzattım

Şu an 35 TL civarı ancak muhtemelen 100 TL civarı olacak yeni ücretler.
5 Yıl yeterince uzun bir süre, Tavsiyem beğendiğiniz domainleri fiyatlar ucuzken + 5 yıl uzatın.
Kesinlikle katılıyorum. Ancak göz ardı ettiğiniz önemli bir durum daha var. Trabis faaliyete geçmeden evvel bir alan adını 5 yıllık yenilediniz. 5 yıl boyunca o alan adının itirazları UÇHS de değerlendirilemeyecek. O alan adının itirazına Nic.tr DNS Çalışma Grubunun bakması gerekiyor. Ancak ortada böyle bir kurul kalmadı. Bir alan adı itirazına Trabisin belirlediği UÇHS nin bakabilmesi için o alan adının Trabis faaliyete geçtikten sonra tahsis edilmesi veya yenilenmiş olması gerekiyor.
Hocam Selamlar,
İtiraz süreçleriyle alakalı yönetmelikte önemli bir madde var.
"(9) (Ek:RG-20/4/2021-31460) TRABİSin faaliyete geçmesinden önce tahsis edilmiş olan alan adları için, bu Yönetmeliğin altıncı bölümünde tanımlanan alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmasına başvuru yapılamaz. Ancak bu alan adlarından TRABİS faaliyete geçtikten sonra yenileme işlemi yapılanlar için uyuşmazlık çözüm mekanizmasına başvuru yapılabilir. "
Hükümete para lazım

Bu ay kesin açılacağına eminim.
Geçen bir yayın izledim almanyada de rusada ru amerikada us milyonlarca alan adı var.
Türkiye'de bu 400 bin.
Açılması çok iyi olur.
Bazı arkadaşlar mantıksızca şeyler yazıyor. ;
Yok haksızlıklar yok hıkuksuzluklar yok uyuşmazlıklar

Ya kardeşim adam com alıp istediğine satabiliyor sorun olmuyor da com.tr de ne sorun olacak.
Com.tr bazı firmaların tapulu malı mı?
Bazıları yok değeri düşer gibi çok mantıksız görüşler bildiriyor.
bazıları yok marka tescil geliri düşermiş.
1.5 milyon domain kaydedilmesi düşünülüyor. Siz hangi marka tescilinden bahsediyorsunuz.
Bu ay kesin açılır diyorum ben kesinlikle açılmalı.
olumsuz olacak bir durum yok.
Çok sağlam domainlere backorder verdim vaziyet aldık bekliyoruz