Merhaba,
Son sürüm(2.2.8) lisanslı xenforo kullanıyorum. Mail server kullanıyordum ve yandex mail servisine geçiş yaptım. Geçiş sebebim firmanın günlük 3000 mail gönderimini sorun yapmasıydı. Forumdan test maili gönderiyorum sorun yok, bize ulaşın kısmı da çalışıyor. Ancak kayıt olunca mail gitmiyor, aynı şekilde şifremi unuttum kısımlarında da mail gitmiyor. Bu hatayı daha önce yaşayan veya çözümünü bilen bir kişi yardımcı olabilirse çok sevinirim. Hatayı görsel olarak ekliyorum.
Güncelleme 01:00 - Şifremi unuttum mail şablonuna php ile zamanı ekledim benzersiz mailler gönderilsin diye ama sorun değişmedi.
Güncelleme 01:40 - Öneri üzerine test için 1 aylık godaddy mail hizmeti aldım ancak onda da limit varmış. Bazı kişilerde limit var bazılarında yok anlamıyorum bu godaddy'i zaten. Foruma bağlayınca gönderilmeyen epostalar gönderilmeye başlandı 501. mailde limit hatası verdi.
Mail server kurma konusunu araştırdım ancak spam engelleme, saldırı koruması, SSL sertifikası vs. tonla işi olduğu için ve bu konuda tecrübem olmadığı için o işe girişmedim.
Forumlar hangi mail hizmetlerini kullanıyor? Çok bir üye de yok 1000 kusur üye var. Şimdi bakıyorum da plesk panel mail sistemi iyi dayanmış.
Plesk panel sistemini bir süre farklı sitede kullandım ancak onda da hotmail vs. spam algılayıp maili reddediyor.
Daha önce Hotmail spam mail formu doldurup istedikleri tüm ayarları yapmıştım ve yine de reddedilmişti. O yüzden o seçeneği denemiyorum.
Güncelleme 04:07 - Kafayı yememek için uyuyorum.
Çözüm bulunamadı. Güncelleme 11:00 - Bir kaç mail firması ile görüştüm ve bu tür hizmetlerinin olduklarını, aylık 10k mail için ortalama $19 gibi bir rakam ödemem gerektiğini söylediler.
Normalde mantıklı olabilir basit bir iş olmadığını bu süreçte daha iyi anladım ancak gelir elde etmeyen bir forum sitesi olduğu için mail sistemine aylık bu kadar para ödemek pek mantıklı gelmedi.
Güncelleme 11:50 - Mailgun firmasından ücretsiz planı test ettim ve 250 mail gönderimi sonrası hesabımın mail gönderimi durduruldu. Standart bir işlemmiş. Sitenin kullanım amacını, gizlilik politikasını ve maillerin içeriklerini sordular. Düzenli bir açıklama yaptım. Yaklaşık 10-15 dakika sonra hesabım tamamen onaylandı ve ücretsiz plan olan aylık 5000 maili kullanmaya başladım.
Güncelleme 00:00 - Şu ana kadar hiçbir hata almadım. Forum
12:00 - 00:00 saatleri arasında 1.774k mail göndermiş. 2 başarısız mail var. Kontrol ettim mail adresini yanlış yazanlar. Öyle bir mail yok haliyle hataya düşmüş. Aylık 5K ücretsiz mail sonrası her 1k mail için $0.80 ücretlendirme yapıyorlarmış. Mail kullanımını azaltmak için yeni üyelerin konulara mail ile otomatik aboneliğini ve etkileşim aldıklarında gönderilen maillerin default ayarlarını kapattım. İsteyen kendisi açsın, her kayıt olan üyede otomatik açık olmasın diye düşündüm.
Yeni üyelerin dafault mail abonelik seçeneklerini kapatma: "Xenforo Admin Paneli > Kurulumlar > XF Seçenekleri > Yeni kullanıcı kayıt seçenekleri" kısmında yeni kayıt olacak kişilere ait default ayarlar var. Burada yapılan değişiklikler eski üyeleri etkilemez. Yeni kayıt olacak kişilerin ayarlarıdır.
Eski üyeler için bir ayar bulamadım. Güncellemeyi veritabanından yaptım.
Üyelerin mail abonelik ayarlarını kapatmak için sql kodu. Kullanıcılar isterse "Profilim > Tercihler" kısmından tekrar açabilir.
UPDATE xf_user_option SET creation_watch_state = 'watch_no_email', interaction_watch_state = 'watch_no_email' WHERE default_watch_state = 'watch_email'
Üyelerin tüm mail aboneliklerini kaldırma.
UPDATE xf_thread_watch SET email_subscribe = 0;
Normalde forum sistemlerinde veritabanına müdahale etmem ancak yeni bir forum olduğu için ve henüz 1000 1500 üyesi olduğu için sorgu kullanmakta bir zarar görmedim.. (Sorguları kullanacaksanız tabloları kontrol edin. Farklı sürümlerde tablo isimleri farklı olabilir. Ek olarak kesinlikle öncesinde yedek almayı unutmayın.)
Güncelleme 03:00 - 3 saat içinde toplam 2 mail gönderilmiş. Forumda yaptığım ayarlar işe yaramış gibi duruyor. Şimdilik bir sorun yok. Maşşallah diyelim nazar değmesin
Güncelleme 15.01.2021 18:30 - Mail ayarlarından sonra 24 saatte 172 mail gönderilmiş, 12 başarısız mail logu var. Bugün 18 saatte 86 mail gönderilmiş başarısız mail yok. Yaptığım mail ayarı ciddi fark yarattı. Mail gönderimi ortalama %90 oranında azaldı. Böylece aylık verilen ücretsiz 5k mail bana yetecek diye düşünüyorum. Şu gidişata bakarsam en kötü 1k daha mail alırım onun da fiyatı $0.80 zaten. Başarısız maillerle ilgili mailgun firması bana mail atmış. Geneli hatalı mail adreslerinden kaynaklıymış. Muhtemelen insanlar kayıt olurken onay istemez diyerek rastgele mailler yazıyor. Bunun için firmanın onay sistemi varmış. Örneğinn kişi kayıt olurken mail kısmını doldurunca öyle bir mail hesabı var mı yok mu kontrol ediyor. Bunu direk xenforoya entegre olarak paylaşacaklarını sanmıyorum. Özel kodlama gerekebilir. Ancak ücretli pakette kullanılabildiği için ve bence çok önemli olmadığı için sorun etmiyorum. Bu konu bana kullandığım forum sistemleri ile ilgili tecrübelerimi paylaşma fikri verdi. Daha önce vBulletin, IPS(invision community) ve MyBB kullandım. Hepsini tek konuda birleştirmeyi düşünüyorum. Belki konu insanlara yardımcı olur. Bir çok konuda "// Sorun çözüldü. Kilit" gibi düzenlemeler gördüğüm için konuyu açanın benimle aynı sorunu yaşayıp yaşamadığını anlamadım. Haliyle cevaplarla da sonuca ulaşamadım. Belki de bu yüzden bu kadar uğraştım. Benim gibi çok uğraşmamanız için adım adım tüm detayları anlatmaya çalıştım
Yorumlarda ve özel mesajlarla yardımcı olan herkese teşekkürler