Merhabalar, piyasaların artık iyice kötü olduğu ve dahada kötüye gittiği şu günlerde hemen hemen hepimiz maddi ve manevi olarak çok yorulduk. Gerek zamlar gerekse döviz piyasası özellikle dijital işlerle (döviz üzeri alım yapan) uğraşan kişi ve firmalar tamamen eksiye doğru gitmeye başladı (bende dahil).

Hali hazırda bir ajansa sahibim, günümüze gelene kadar piyasada asla 300/500 TL’ye site dahi yapmadım. Sosyal medyada çok sık gördüğüm; opencart yazılımı veya türevleri olan sistemleri kendi yazılımı gibi satanlar, hazır template giydirip eşsiz tasarım diyen, admin paneline edit çekip copyright xxx e aittir yazan, 300/500 TL’ye domain, hosting, site ve destek dahil diye hem e-ticaret hemde kurumsal site diye ekmek satar gibi satanlar çoğaldığı için neredeyse biz iş yapamaz hale geldik.

Bir domaini bile minimum şu anki şartlarda 9$ ‘a mal ediyoruz. Yıllık sunucu giderleri bu sene x2 x3 yapmış durumda. Tekil bazda verdiğimiz fiyatı müşteri başı 400 TL. Gerisini tartışmaya veya düşünmeye bile gerek duymuyorum. Web tasarım harici olan tüm hizmetlerde durum neredeyse böyle.

Kendimi sanki köşeye sıkışmış gibi hissediyorum ve hareket etmeye çalıştıkça iyice dibe çöküyorum. Son 3/4 aydır düzensiz finansal durumlar oluştu. Durum böyle olunca elde avuçta ne varsa oradan karşılamaya başladım. Haliyle bu durumu idare etmesi de çok uzun sürmedi. Artık bu işe yatırım yapmak yerine kısa vadede kredi çekip o krediyle hızlı dönüşler alınabilecek iş veya işler yapmayı düşünüyorum. Sanal pazarlarda bir şeyler satmaya tamamen karşıyım (kapitalist yapıdan dolayı)

Şu an çekebileceğim total kredi yaklaşık 34K, aylık kredi taksit tutarı ve ek masrafları çevirecek hızlı kazanç elde edilebilecek sektörlere bakıyorum.

Çıkardığım bir kaç iş;

- Bebek kıyafeti satışı

- Oto aksesuar ürünleri satışı

- Oto detailing dükkanı

- Şal satışı

E-ticaret boylu boyunca bir masraf, yazılımı, reklamı vs. O yüzden ürün kilit bir ürün değilse satışı da zor olacaktır. Kafam bu noktada çok karışık. Bir risk alacağım ve bunu batırmadan çıkarmam gerekiyor. Kredi ile bir işe girişmek evet mantıklı değil dini boyuttada kabul edilen bir durum değil fakat artık tıkandım ve bu durumdan kendimi çıkartmam gerekiyor.

Sizlerin değerli düşünce ve önerilerinizi almayı çok istiyorum. Teşekkür ederim.