Biu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam ilk sözleşme den bu yana ne kadar ödeyeceğim bellidir zaten. Örneğin 800 TL ilk girişim ise, bu zamana kadar tüfe ile işlem yapıldı. Tüfe altında hiç kalmadı ki ?
Artı olarak hep ev sahibi bazında bakmışsınız hocam. Kiracı ne yapsın burada haksız kiracı mı şimdi ? Benim kira ödeyip ödemediğimi nasıl kanıtlayacaklar şahitler yanında mıydı kira öderken ? bu çok saçma oldu emsal davalara çok baktım. Tüfe oranını geçmeye niyetim yok anlaşır anlaşır anlaşamazsa ekime kadar evinde oturur ödemesini yaparım ödemeyi kabul eder etmez mahkemeye versin . Mahkeme ne derse odur cesareti varsa verir. Ben uzlaşma yolunda her zaman varım ancak, faiş fiyata ve aç gözlülüğe karşıyım. Uzlaşma yolunada gitmiyor . Gerekirse avukata veririm faturalar benim üzerine düzenli ödemem faturalarda da mevcut.

Yani bu yorumunuz yukarıda belirttiğiniz tamamen ev sahibini savunmuşsunuz kiracıyı şuan hiç konumuna sokmuşsunuz hocam. Bütün haklar ev sahibi. Pardon siz ev sahibimisiniz ? Olaya sadece ev sahibi gözüyle bakmayınız tarafsız olarak yorum yapmanızı isterim açıkcası. Kiracı ne durumda şuan ?
Bak hocam senin hukuk bilgin zayıf, daha basit analtayım, çünkü ben ev sahibi gözünden değil hukuk gözünden bakıyorum.

Bir adama borcun varsa bu borcu devletin takip edebileceği kanallar üzerinden ödemiyorsan, yani banka havalesi yapıp, posta ile gönderip şu borca karşılık ödemedir diye de açıklama yazmıyorsan tek alternatifin kalıyor. Bu kişinin elinden borcu ödediğine dair ıslak imzalı beyan almak.

Yani elinde hem ıslak imzalı beyan yoksa hem de bankadan ödeme yapmadıysan sen o borcu ödemiş sayılmazsın. Şahit ile borç ispatı çok zordur. Sen kirayı ödediğini gören 1 şahit gösterirsen o da kirayı ödemediğini söyleyecek başka bir şahit gösterir. Senin göstereceğin şahit en fazla şu tarihte para verdiğini gördüm diyecektir, ev sahibi de o kira değil depozitoydu der.

Yani hukukun nasıl işlediği konusunda eksik bilgiye sahipsiniz. Siz sadece kiracının haklarını biliyorsunuz ama kiracının sorumlulukları olduğunun farkında değilsiniz. Senden memnun olmasının sebebi de bu. Kirayı elden ve düzenli ödüyorsun. Kira ödemesi karşılığında imza talep etmiyorsun. Yani hiç kira ödememişsin gibi seni istediği zaman çıkarabilir maliyeye vergi de ödemez. Çünkü sen bu kişiye para ödediğini ispat edemezsin.

Sen onu maliyeye şikayet edersen kirayı elden ödediğine dair, o zaman da bugüne kadar senin hiç kira ödemediğini ve evden çıkarmak istediği için senin onu şikayet ettiğini iddia edebilir.

Yani kiracının haklarına sahip olmak için kiracının sorumluluklarını yerine getirmek lazım. Ben enflasyon oranında zam yaparım geçerim diyecek kişinin ödemesini banka üzerinden yapıyor olması, bankada her kira bedelini açıklamaya yazması ve ödenmemiş kira borcu olmaması gerekir.

Yani kanun sorumluluğunu yerine getiren kiracıyı korur ama sen sorumluluklarının farkında değilsin. Ve sana sorumluluklarını yerine getirmediğin için haksız duruma düşebileceğini söylediğimde beni ev sahibinin tarafını tutmakla suçluyorsun. Ben kanun önünde yaşaman muhtemel senaryoyu anlatıyorum sana.