Hocam aç gözlülük değil. Herkes kendi hayat standardını korumaya çalışıyor. Çok uzun süredir ev sahipleri ile kiracıların böyle bir dertleri yoktu. Ev sahipleri en fazla tüfenin 3-5 puan üzeri zam isteyebiliyorlardı. Bugün bu istenen zamların nedeni ev sahipleri değil saçma sapan ekonomi politikaları. Bir tepki gösterilecekse gelirinin alım gücücünü korumaya çalışan ev sahiplerine değil bu zırva ekonomi politikaları izleyen iktidara gösterilmeli. Evin değeri oluyor 500 bin kirası hala 700-800 lirada kalıyor.
Eğer hükümet gerçek enflasyon oranlarını açıklasa ev sahibinin istediği rakam abartı gelmeyecektir sana.
Herkesin bir hayat standardı var. Ve herkes iktidar lirayı değersizleştirip alım gücünü düşürürken elindeki araçları kullanarak hayat standardını korumaya çalışıyor.
Bazı arkadaşlar kiracıma sahip çıkarım, az kira artışı yapıyorum yaptım gibi sözler söylemişler. Kirasına enflasyonun altında zam yapan arkadaşlar çocuklarının geleceklerini kiracılarına hibe ederler. O paraya ihtiyaç olmasının önemi yok. O parayı tasarruf edip çocuklarının geleceği için biriktirebilir. Neden kiracısına destek olsun ev sahibi? Bu ülkede ne olacağının garantisi yok. İnsanlar kiracılarına destek olmak yerine hakettiklerini düşündükleri kirayı alıp çocuklarının gelecekleri için ya da şahsi keyifleri için harcayabilir ya da biriktirebilirler.
Senin yapacağın 2 tercih var.
1) Eğer zammı tölere edebileceğin bir gelir artışı yaratabiliyorsan gelirini arttıracaksın, masrafını kısacaksın ve bu evde oturmaya devam edeceksin. Ama bu sürdürülebilir değil. Önümüzdeki sene enflasyon geçen seneden de fazla gelecek seneye 3 bin - 4 bin lira kira da isteyebilir.
2) Gelirim artık bu kadar merkezi cadde üzeri bir yerde yaşamaya yetmiyor diyerek şehrin daha arka mahallelerine taşınabilirsin yani yaşam standardını düşürebilirsin.
Eğer başka yere taşınacaksan Ekime kadar oturmayı deneyebilirsin. Ama kirayı elden verdiğini söylüyorsun eğer her kira ödemesinde tahsilata karşılık bir imza bir belge almıyorsan senin 3 aydır kira ödemediğini söyleyerek tahliye davas açabilir. Eğer kirayı öderken imza alıyorsan o zaman en azından ekime kadar %20 zamlı kira verip arttırdığın kısmı yeni eve taşınmak için kullanabilirsin.
Benim için barınma sağlık ve eğitim gibi temel bir haktır ve devletin herkese asgari standartta barınma hakkını bedava tanıması gerektiğine inanıyorum. Ama bu hükümet beton ekonomisi odaklı politikalar izlediği için insanlar ev sahibi olmayı bir yatırım aracı olarak gördüler. Paralarını eve yatırdılar. Ve şimdi de yatırdıkları paranın karşılığını hakettikleri kira bedeli olarak almak istiyorlar. Bu frsatçılık değildir. Bu devletin izlediği politikaların sonucudur. Ülkeye 4-5 milyon mülteci doldururup şehre salarsan, Türk Lirasının değerini kasıtlı olarak düşürürsen elbette kiralara %80 de zam istenir %100 de.
3 Aydır kira ödemiyor diyebilir demişsiniz. Peki devlet demeyecek mi neden elden aldınız ? o nasıl kanıtlayacak hocam

2 yıldır evinde oturuyorum şimdi mi 3 aydır kira ödemiyormuşum muhabbetine dönecek ? Hadi sözlü ödemiyor dedi ben ödemişim devlet 3 ayı bana mı ödettirecek ?