Öncelikle bazı düşünceler doğru bazıları yanlış. Ön siparişlerin hepsi saçmalık. Ben ilk ön sipariş yapana domaini vereceklerine inanmıyorum. İllaki firma kendi lehine kullanacaktır bu durumu.
Trabis 'in bu sene faaliyete gireceğine bende inanmıyordum. Geçen seneki BTK raporlarına göre 2023 Mayıs'ta bitmesi planlanıyor. İnanmayan BTK Raporlarına bakabilir sitesinde var.
Sonra Şubat 2022' de açılacak dediler. Hemen ertesi gün Ocak 2022 'ye yetişecek dendin. Bunu METUNİC söyledi.
3-4 Gün önce BTK yine bir düzenleme yaptı. Domainlere nasıl itiraz edileceği konusunda bir karar verdiler. Eskiden itirazlari nic.tr hakem heyeti incelerdi. Şimdi bunu özel sektörden uyuşmazlık çözüm merkezleri yapacak. Sıkıntı burada oluşuyor. Teknik alt yapı hazır ancak itiraz sürecini kuramadılar.
İlk hedef 2023 Mayıs 'a kadar bu işleri tamamlayıp marka sahiplerini korumaktı. Şimdi 2022 Ocak ayına çekip ilk gelen alır kuralına karar verdiler. İlk gelen alır kuralında bir çok itiraz olacaktır. Bunun için en az 5 firma uyuşmazlık çözüm merkezi kurması lazım. Ancak anladığım kadarıyla bu 5 firma oluşmadı.
Yani bu ay satışlar açılsa bile itirazlar muhtemelen 1 seneden önce yapılamayacak. Şuan zaten 1 senedir nic.tr itirazları kabul etmiyor.
Hocam Selamlar,
İtiraz süreçleriyle alakalı yönetmelikte önemli bir madde var.
"
(9) (Ek:RG-20/4/2021-31460) TRABİSin faaliyete geçmesinden önce tahsis edilmiş olan alan adları için, bu Yönetmeliğin altıncı bölümünde tanımlanan alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmasına başvuru yapılamaz. Ancak bu alan adlarından TRABİS faaliyete geçtikten sonra yenileme işlemi yapılanlar için uyuşmazlık çözüm mekanizmasına başvuru yapılabilir. "