Palria adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sürdürülebilir gelmiyor. Her dozdan sonra yan etkiler daha da artıyor. belki daha radikal çözümler ortaya çıkarabilirler ne biliyim 3 yıl koruyan aşı şeklinde ama harici bir durumda
3-6 ayda bir aşı vurulmak hiç normal bir şey değil, herkes aşıyı bayıla bayıla vurulmuyor, böyle olunca hastalık da bir yerden sonra rutin bir hal alıyor aşı olan sayısı daha da azalacağa benziyor.

herkes belli bir erdeme sahip olamıyor, düşünsenize herkes her 6 ayda bir aşı vuruluyor belki 10 yıl böyle olacak ?
sizde sanırım 2 doz hiç yan etki yapmamıştı 3. yaptı mı ?
bizde vurulacağız sonraki güne çok etki yapar mı diye cumartesi vs vurulmayı düşünüyoruz bulamazsak randevu hafta içi belkide izin alacağız
aşı sonrası yan etki vs durumu olur diye. amcam vuruldu mesela adamın kol altında mı ne şişlik oldu ilk 2 dozda böyle bir yan etki yoktu. enteresan.
Aşının ve virüsün genetik seçtiği aşikar.
Annem ve Babam 4. dozu oldular.
Hiç bir yan etki olmadı. Annem aşıyı olup eve gelip 2 gün yılbaşı için temizlik yaptı.
Ben 3. dozu aralığın son haftasında oldum.
Annem Babam 4 dozda hiç bir şey hissetmedi.
Ben 3. dozda hiç bir şey hissetmedim.

Aralığın ilk haftası ziyaretimize 2 doz aşılı erkek kardeşim geldi Ankara'dan.
2 gün sonra akşam ateşlendi. Annem yoktu ama babam ve benimle aynı ortamdaydı.
Hatta ben ateşini elimle ölçtüm gece nane limon yaptım odasına götürdüm.
Sabah test verdi pozitif geldi. Ben de onu evde bırakıp babamı alıp kiralık bir aparta geçtim 10 gün.
Kardeşimin sadece ilk gece ateşi oldu, 2. gün halsizliği oldu, 3. gün hiç bir sıkıntısı yoktu kalan 7 gün karantinada netflixteki tüm dizileri bitirdi.
Ben ve babam kardeşimle 24 saat aynı evde aynı tuvalette aynı mutfakta ve salonda beraber vakit geçirmemize rağmen muhtemelen aşı yüzünden hastalanmadık.

Bazı virüslerin ve hastalıkların yapıları gereği kalıcı bağışıklık mümkün olmuyor.
Virüsün kendisi 1 seneden fazla bağışıklık sağlamazken bunu aşıdan beklemek mantıklı değil.
Zaten 3 yıl koruyuculuğu olan aşı geliştirebilseler 2 senede tüm dünya nüfusunu aşılarlar ve bu hastalık biter.
Yani bu iş erdem meselesinden ziyade toplum sağlığı meselesi.
Toplum Sağlığı bireysel özgürlüklerden önemlidir.
Bulaşıcı hastalık taşıyan bir insanın seyahat özgürlüğünden söz edilemez.
Ve bir salgın esnasında da salgından korunma için yeterli önlemleri almayanların bireysel özgürlükleri kısıtlanabilir.

Aşılarını olmayanlara ciddi kısıtlamalar gelirse aşı bir erdem meselesi olmaktan çıkar.
Salgından yeterince korunmayan insanların sosyal yaşama kabul edilmemeleri hak ihlali değildir.
Bireysel özgürlüklerini korumak isteyenler sosyal özgürlüklerinden fedakarlık ederler.