Siz anlatılanları anlayacak ekonomi okur yazarlığına sahip değilsiniz ya da ahaber de konuşan ekonomist olmayan her halttan anlayan adamları dinlemişsiniz.
Doların 15-20-30 olacağını söyleyenler bunu ekonomi kötü olduğu için değil faizlerin suni şekilde düşürülmesi yüzünden olduğunu söylüyorlardı.
Ekonomi kötü üretim yok tarzı şeyleri nereden duydunuz bilmiyorum ama söylendiyse bile bunlar tamamen uydurma.
Çünkü Cumhuriyet Tarihinin ihracat rekorlarınız kırdığımız aylarda yükseldi döviz.
Yani hiç bir aklı başında ekoonomist dolar üretim olmadığı için yükseliyor demedii diyemez, yoksa komik olur.
Doların yükselmesinin tek nedeni vardı faizlerin enflasyonun yarısına düşürülerek Türk Lirasında kalanların alım gücünün yok edilmesiydi.
Yani hiç bir zaman dolar çıkmadı, iktidar kasıtlı olarak Türk Lirasının değerini düşürdü.
Türk Lirası Ukrayna Grivnasına karşı da Gürcistan Larisina karşı da Bulgaristan Levasına karşı da değer kaybetti.
O yüzden Bulgaristan'dan gelip alışveriş yapıp gidiyorlar çünkü ucuz ülke, ucuz insan, ucuz mal haline geldik.
Çünkü Türk Lirasının değerinin düşmesi Türk İşçisinin, Türk Toprağının, Türk insanının ve sahip olduklarının değerinin ucuzlaması demek.
Ayrıca bankada 1 milyar doları olan adamların senin gibi 1000 doları olan adamların işlem saatlerine ve işlem makaslarına tabi olduğunu mu sanıyorsun?
Bir bankada 1 milyar doların varsa senin emrine amade 24 saat çalışan bir ekip vardır.
Ayrıca bu işin işlem saatleri dışında açıklanması ve makaslar bu kadar açıkken işlem saati dışında bu miktarda işlem yapılması şüphelidir.
Bu iktidar bir gün gider, kimse dünyaya kazık çakmadı, her iktidarın, her partinin, her insanın bir ömrü var.
Ve o zaman o gece kimlere ne satıldı açıklanır ve sen de görürsün çünkü kimse o gece işlem bile yapamadı.
Bu paralar belirli kişilere ya da şirketlere mi satıldı bilmiyorum.
Ama bana o gece olanlar çok şüpheli geliyor ve bu devlet hiç bir bilgiyi şeffaf açıklamadığı için şüphelerin haklı olduğunu düşünüyorum.
Bu uygulama ise son derece doğru.
Kanuni düzenleme bile yapılması gerekebilir.
İhtiyaç Kredisi bir tüketim yapmak bir eşya almak, tatile gitmek, arabasını yaptırmak gibi bir ihtiyaca yönelik alınır.
Devlet faizleri kasıtlı şekilde düşürürken bu krediyi çekenler normalde ödemeleri gereken faizin altında bir faizi öderler.
Parayı cash istiyorum istediğim gibi harcayabilmeliyim diyenler ile buzdolabım bozuldu buzdolabı alacağım diyenlere farklı faiz oranı ile kredi verilmeli.
Eğer vatandaş çektiği krediyi gönlü gibi harcayabilmek istiyorsa devletin vergilerimizle sübvanse ettiği düşük faizden faydalanmamalı.
Bilgisayar alacağım diyene, buzdolabı alacağım diyene parayı banka sistemi üzerinden bilgisayarcıya beyaz eşyacıya aktarabileceği kredi verilmeli.
Ama ben 10 bin lira çekip bitcoin alacağım diyen yıllık enflasyon oranına uygun çok daha yüksek bir faiz ödemeli.
Yoksa kredi çekebilecek kadar iyi durumdakilerin faiz ödemelerinin farkını kredi çekecek durumu olmayan garibanlar da öder.
Ayrıca para bankacılık sistemine çıktıkça bankalar da zor duruma düşerler.
Bankaya mevduat yatırılır, banka kredi verir, o kredi bankacılık sisteminde harcanıp ürün veya mal satın alınır ve o para yine başka bir insanın hesabında mevduata dönüşür.
Parayı bankadan çekip sistem dışına çıkarmak oynadığımız ponzi oyununun çökmesine neden olur.
Ama elbette olması gereken faizleri enflasyon ve piyasa şartlarına uygun şekilde belirlemektir.
O zaman zaten kimse dolar altın crypto yatırımı yapmak amaçlı yüksek faizli kredi çekmez.
hocam zaten ihtiyaç kredisi faiz ile konut kredisi faizi yada taşıt yada ticari kredi oranlarından farklı
ihtiyaç kredisi her kredi tipinden yüksek faiz oranına sahip
yani bu önerinizi çok daha önce yaptılar bile şimdi bir tık daha yükseltiyorlar haksız mıyım?