Merhabalar herkese.
Girişimci bir ablanız/kız kardeşiniz olarak bu konuyu açtım. Forumda pek aktif olamasam da son 1-2 haftadır canımın sıkıntısını giderebilmek için dolaştığım onlarca siteden birisi R10.net oldu. Konu biraz uzun gelebilir, niyetim kimseyi sıkmak değil sadece bunu yazarak paylaşabileceğim birilerinin olması beni biraz teselli edecek.
10+ yıldır profesyonel olmasam da amatör/orta düzey bir takım web projeleri geliştirdim. Hevesle ve heyecanla bir çok şey başardım.
1.5 sene önce ise artık ticarete girişelim diyerek birikimim ile İstanbul'da bir organize sanayi bölgesinde 250 m2 bir atölye de cam ürünleri üretmeye başladım. Kadın başıma istihdam yaratmayı başararak 4 personel işe alabilecek potansiyele ulaştım.
Bazı aylar 300k ciro yakaladım, bazı aylar 50k ciro ile buna da şükür diyerek eksi bakiyeyle devam ettim. İlkem şu oldu; yaptığın işi en iyi yapan ol. Bu süreç içerisinde Hyundai, Karaca, Chakra, Emlak Konut gibi devasa ölçekli firmaların ilgili ürünlerinde öncelikli tedarikçisi oldum.
Patentini aldığım 2 tane, genel incelemede olan 1 ürünüm var. Bu ürünlerden bir tanesi dünyada bir ilk oldu ve TSE tarafından yapılan testlerde "kırılmayan ilk ayna", "kırılmayan ilk cam" oldu. Sertifikalara hak kazandım.
KOSGEB'den yararlanmak istedim, hile hurda yapmadım hiç bir destek/hibe/programa dahil edilmedim.
Girişimci destek programlarına katılmak istedim, benzersiz sunumlar yaptım hep reddedildim.
Çeşitli makinalar satın alarak (laminasyon fırını dahil) ile dışarıya bağımlılığımı minimize ettim, bu makinaların hiç birisi için destek alamadım.
30 yıldır cam sektöründe bulunan ustalara bile "bu ürünü nasıl yaptın ya" cümlesini kurdurtmayı başarabildim, mutluluktan ağladım, her zaman inovatif düşündüm.
Vergi kaçırmadım, ne çıktıysa borcumdur dedim.
Kiramı resmiden gösterdim, stopaj ne çıkarsa öderim dedim.
Sigorta primlerini resmiden yatırdım, hak neyse yerini bulsun dedim.
Şu son 3-4 aydır ise her gelen zamlar altında ezildiğimi ve nakit akışımı tamamen kaybettiğim gerçeğiyle yüzleşiyorum. Sadece büyük firmalarla çalışıyor ve onların ödeme periyotlarına riayet ediyorum. Bu genelde fatura tarihinden sonra 30. gün ödeme şeklinde olsa da orta/büyük firmalar çek veriyor. Bu çekleri mevcut ekonomik koşullardan dolayı yarın ne olacağını bilemeyen tedarikçilere veremiyorum. Faktoring ile tanışma kısmı burada oluyor...
Her ay elektriğe gelen zamlar bizi yıpratırken cam ve ayna ürünlerine gelen ve ŞİŞECAM'ın tekelinde olan cam sektörü kan ağlıyor. Gelen en küçük zam %25 seviyelerinde olurken bugün yine %48'lik bir zam geldi.
Sanırım tüm heyecanımı ve arzumu kaybetmek üzereyim. Bu bazı geceler ağlamama sebep olsa da asla kimseyle en ufak bir muhabbet içerisine girmedim. Sanırım şirketi kapatma eşiğine geldiğimde herkes için büyük bir şok ve anlamsızlık durumu hakim olacak.
Tüm bu macera karşılığında tüm kazancım asgari ücret. 1 TL fazlası bile değil. Yatırdığım sermaye ile rakiplerim gibi cam alıp stok yapsam şu an paramı 6-7'ye katlamış olurdum. Ama ben makine parkuru kurmak, istihdam sağlamak istedim.
Bu yazdıklarım ticarete adım atmak isteyen tüm arkadaşlarım için ticareti dürüst yaparlarsa nelerle karşılaşabilecekleri konusunda gerçek deneyimler içerir. Belki de "ufak butik bir kafe" açma fikrini biraz daha ince eleyip sık dokuyarak, garantici olarak ele almanız daha sağlıklı olacaktır...
------
11.05.2022 Güncelleme
Girişimimizi mevcut ekonomik parametreler ve takip edilemeyen zamlar sebebiyle ne yazık ki sonlandırmak zorunda kaldık.
Tekrar bir girişime ayırabilecek sermaye sahibi olana kadar mesleğimi (grafikerliği) icra ettirmeye devam edeceğim.
Böyle olduğu için üzgün ve kırgınım.
Herkese teşekkür ederim.