BetaHouse adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ben bu yoruma takıldım, kollarınızı tutup zorla sizin hesabınızdan rızanız olmadan kira ödemesi adı altında düzenli olarak başkasının bu parayı gönderdiğini mi söyleyeceksiniz şikayet ederken? Alan razı veren razı, yıllar sonra evden çıkınca şikayet edeceksiniz doğru mu anladım acaba? Bu şey değil mi, hani sevdiğin bir tatlı vardır sürekli yersin ama zam geldiğinde zaten hiç sevmiyordum dersin. Çıkarsa 2 bin TL ye bile ev bulamam diyorsunuz doğru mu? Demek sizin oturduğunuz evi de 2 bin liraya gayet basit bir şekilde kiraya verebileceğini biliyorsunuz ve belki hatırınız için, uzun yıllardır belki iyi anlaştığınız sorun yaşamadığınız için 2 bin lirayı elinin tersi ile itip daha azına kanaat ettiği için mi suçlu oldu ev sahibi? Üstelik çok daha yüksek kira elde edeceğini bildiğiniz halde çıktığınız zaman sırtından vurur gibi bir şeyler yapacağınızı söylemeniz bana hiç etik gelmedi intikam ve kin güder gibi. Bir şey yapacaksanız buyurun şimdi yapın ama sonucu ne olur yazmışsınız, bin liraya ev bulamayacağınızı da biliyorsunuz ve hala suçluyorsunuz. Siz işçisiniz peki ama o kişiye bu ev gökten zembille mi indi? Bu kişi alın teri dökmedi mi hiç? Çalışıp biriktirip bir ev sahibi olup kiraya verip biraz daha rahat çalışmak için birikim yapmadı mı? Arkadaş enflasyon konusunu gayet iyi açıklamış, ev sahibinin aldığı yağ, bindiği otobüs, içtiği su, kullandığı elektrik ne oranda zamlandı mesela? Yöneticiler bile biliyor o açıklanan %17 lerin sadece birer rakam olduğunu, gerçek olmadığını. Burada suçlanması gereken çalışıp çabalayıp birikim yapıp bir ev almış olan ev sahipleri mi? Peki siz kiraya vereceğiniz bir eviniz olsa ve geçen sene bin lira ile alabildiklerinizi bu sene 2 bin lira ile alamasaydınız kira sadece 1400 lira olsun der miydiniz? Hele hele öteki taraf haram vs. diyorsanız ama hala kendi isteğinizle kabul ettiğinizi söylediğiniz miktar üzerinden 1350 ye bile hiç girmeden 1400 rakamını kabul ettiğinizi söylerken üstelik 2 bin liraya rahatça ev sahibinizin başka bir kiracı bulabileceğine emin olduğunuz halde ki kendiniz dediniz, nasıl böyle bir ithamda bulunabiliyorsunuz? Bu arada ev sahibi değilim, sadece sizin yapmadığınız empatiyi yapmaya çalışıyorum.

%40 bana içinde bulunduğumuz dönem için gayet normal geldi, %70-80 olsa evet abartmış derdim ama %40 altında zam gelen artık çok az ürün var maalesef. Başka bir arkadaş 600-700 liraya oturan kiracı çıktı aynı eve 4500 liraya kiracı girdi yazmış mesela, hadi minimum 2 bin liraya ev bulurum demenizi geçtim, 600-700 liralık daire 4500 oluyorsa sizin bin liralık daire 7 bin de olabilirmiş bu matematiğe göre. Peki siz ev sahibinizi bu aradaki farktan etmiş olmadınız mı şimdi? Ev sahibiniz rahat yiyemeyecek ama siz rahat yiyebileceksiniz. Bizim memlekette tek taraflı düşünme olayı çok yaygın, acaba karşı tarafta olsa ben ne yapardım diye düşünmeyi unutuyoruz. Hadi kira %40 zamlandı ama aslında zam oranı %17 küsür vs. olmalıydı doğru mudur? Eee peki tamam, asgari ücrete niye %17 zam gelmedi o zaman? Zam oranı %17 lerde olsa herkes isyan ederdi kimse %17 zam almak istemez ama öderken %17 ödemek isteniyor bende bunu anlayamıyorum işte. Bir suçlu varsa zinciri takip edip bulalım mesela. Kiracıyı mağdur eden ev sahibi suçlu, ev sahibini mağdur eden ayçiçek yağı suçlu, bu ayçiçek yağını ithal etmeye bizi muhtaç eden ve ülkeyi ithalat cennetine döndürüp birde doların fırlamasına seyirci kalıp tüm ithal ürünleri doların artış hızından bile hızlı yükselmesine sebep olan birileri suçlu ama kim? Aslında tek bir mağdur var üstelik hiç bitmeyen bir mağduriyet ama herkes suçlu. Çok daha büyük kira zamları duydum, siz yine kötünün iyisisiniz, çok büyük geçmiş olsun. Fazla üzerinize gider gibi olduysa kusura bakmayın, 400 TL günümüz için çok çok büyük bir para, bu krizde her ay o para bir yerlere merhem olabilirdi sizi anlıyorum ama siz karşı tarafınızı pek anlamıyorsunuz. 600 bine evini satıp bankaya koysa kısımlarına hiç girmiyorum, faiz oranıydı kar payı yok dövize endeksli vs. uzar gider. Esenlikler diliyorum.
Evet dedigin gibi biliyorum bu evden çıkınca 2.000 ₺ aşağı daire bulamayacagim. Şikayet konusuna gelince yasal olarak %17,71 oranında zam oranı vardı o açıdan çıkınca şikayet etme fikri mantıklı geldi, neden diye düşünürsen çünkü ben bı anda o 400₺ için daha çok düşüneceğim. Sen bir işyeri sahibi olsan asgari ücret dışında maaş alan çalışanına%40 zam yapabilirmiydin ? Ev sahibi tarafından düşünmediğimi dusunebilirsin fakat ben onu da düşünüyorum 5 yıldır evindeyim hiç bir kez zam için aramadı hatta bu seferde konuşmaya çekindiği için herhalde yeğeni aradı , sence bu doğru bir davranış mi ? 1.350₺ kabul etmiş neden 1.400₺ dedin peki dersin belki çünkü ilk baş 2.gorusmede telefonda onlar aslında 1.500 ₺ istiyor ben 1.400₺ denedim dedi şimdi tekrar 50₺ için arkamı dönüp düşünmek istemedim.