Kardeşim 1-2 saat önce Skype'ta da konuştuk seninle. Sen daha 16 yaşında kardeşsin hadi hata yapıyorsan bile bari 100-200 TL çevirseydin. En azından adamların mağduriyetlerini öder, dava açmalarını engellerdin. 6.000 TL gerçekten sana göre yüksek bir rakam.
Başka bir konuda daha etiketlemiştim, aynı olay
@aosmanergen; 'in başına gelmişti ve hakkında bir dolu ceza davasında dolandırıcılıktan yargılanıyordu. Açtığı konuları hatırlıyorum. Birini de sana Skype'tan gönderdim. O, mağdurların kimler olduğunu bilmiyordu. Mağdurları soruşturma aşamasında, hakkında savcılık soruşturması başlayınca öğrenmişti benim hatırladığım.
Senin şansın mağdurların kimler olduğunu biliyorsun. Bana sorarsan durumu abinle (banka hesabı ona aitmiş) - ailenle görüş, en azından zararların yarısını aile olarak tazmin edin. Çünkü bu iş yargıya intikal ederse öbür it oğlu iti muhtemelen bulamayacaklar. Olay senin sırtına kalacak. Ancak kişilerin kimler olduğu sonuçta belli.
Vicdan ve anlayış gösterirlerse yarısını, göstermezlerse tamamını ödeyin. Ailenle konuş, kızarlar ederler ama borç harç (durumları elverişli değilse bile) bulurlar, öderler. O açıdan da bakarsak, 6.000 TL o kadar da büyük bir para değil.
Eğer hakkında ceza davası açılır ve ceza alırsan ileride memur olamazsın, asker-polis-avukat vs. zaten geç, özel sektörde de işe çok zor girersin, çok çok sıkıntı olur.
Sen gel yol yakınken ailene konuyu aç, mağdurlarla tek tek görüşüp savcılığa taşımasını engelle tek kurtuluşu bu. Her ne kadar onlar seni anlasalar da, dilekçede olayın detayını belirtseler de işgüzar bi savcıya denk gelirsin, ortada öbür herif bulunamadığından, şüpheli olarak seni iddianameye yazar geçer. Geri dönüşü yok.
geçmiş olsun. parayı geri iade ederseniz sorun olmaz. ya da bölüşürsünüz zararı ortak karşılarsınız. sonuçta karşı tarafta sorgulama yapmamış ve göndermiş. iki taraf içinde oldukça zor bir süreç. suçu sadece üzerinize almanıza gerek yok.
geçmiş olsun ve içiniz rahat olsun sicilinize işlenmez ceza falan da almazsınız dolandırıcılarda bulunur
Hocam tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Aileme durumu söyledim fakat onlar da haklı olduğumu bildikleri için o dolandıran kişiye ulaşmaya çalışıyoruz.
6000TL büyük bir para bana göre evet ama burada paranın gitmesi söz konusu değil. Bu adamın üzerimden insanları dolandırması ve bu insanların beni suçlu bulması.
Bu zamana kadar çok şükür kimsenin parasında, emeğinde gözüm olmadı. Konuştuğum 700TL dolandırılan kişi mahkemeye gitmeyeceğini söyledi. Ben ona yaz tatilinde iş bulabilirsem parasını ödemeye çalışacağımı söyledim, kimsenin mağdur olmasını istemem bu konuda. Çok zengin bir aile değiliz, babam asgari ücrete çalışıyor evi zor döndürüyoruz.
Böyle bir şey için onlardan para almam hiç doğru olmaz. Kendi harçlığımı kazanıp okula gidip gelmek amacıyla bu işleri yapmıştım.
Tüm herkesten suçsuz olmama rağmen özür dilerim, böyle olmasını inanın istemezdim.