Bitcoin'de garanti yok hocam fiyatı çıktığı zaman kar yaparsın düştüğü zaman zarar edersin. Misal ben zarardayım. Garanti yok.
Bir coin çıkıyor. Örnek parasını yayınlayan borsaya ödüyoruz. Borsadan da coini çıkaran bir pay alıyor. (Aynı anda hem token/coin ceosu hemde coini satın alan kişi bedelini aldı)
Bitcoini'de uzun vadede yatırım olarak değerlendirebiliriz. (yakında vergi olayı gelecek sanırım vergisini ödenecek)
Elimizde 5000 coin varken fiyatı artsın ya da artmazsın elimde yine 5000 coin olacak değeri değişecek sadece
Valla hocam çok araştırdım bende çok karşıydım ama zaman dijitale dönüyor. 5-10 yıl sonra dijital coin para birimleri geçiyoruz deyip ve resmen kabul edilirse o zaman caiz mi olacak?
Benimde kafam çok karışık.
Hocam yanlış söylemek istemem ancak coin işlerinde tam manası ile kişi garantisi sağlanmadığı (Arkasında herhangi bir devletin garantisi ya da ulusal para kulanım kaynağı olmadığı ) için caiz olmama durumu var diye biliyorum. Yakın zamanda da bunun bir çok örneğini gördük. Tabiri caizse hortumlayan kaçtı, olan millete oldu. Ancak altın ya da diğer para cinsinden olan şeyler diğer ülkelerde de kullanıldığı ve her ne kadar değer kaybetme riski olsa da tamamen kaldırılma riskinin çok daha az ya da 0' a yakın riski olduğu için caizlik durumu veriliyor. Zaten verilen fetvalarda önemsenen şeylerden birisi kişiyi ve haklarını korumaktır. Ancak şu da düşünülmeli; insanın aklını ya da vicdanını rahatsız eden şeylerden uzak durması gerekir. Bir grup insana göre bazı şeylerin caizlik durumu olsun ya da olmasın,
kişi kendini şüpheye düşürecek her şeyden uzak durmalıdır.