Bu konu çok ilginç. Anadoluda daha 50 sene önce toplumun %80-90'ı eve ayakkabı ile giriyordu. Ama burada yorum yazan arkadaşların büyük çoğunluğu garipsemiş. Köyde herkes eve ayakkabı ile girer. Bunun istisnası misafir geldiğinde oturulan odadır. Geleneksel Anadolu mimarisi ile yapılmış toprak evlerde zaten ayakkabısız girilmez, çünkü yerlerde halı/kilim serili olmaz. Şehir hayatına geçince eve ayakkabısız girmeye alıştı insanımız. Bunun bir iki nedeni var; kadının 2. sınıf kabul edilip eve hapsedildiği toplumlarda kadınlarda "temizlik" manyaklığı oluşuyor ister istemez, bir nedeni bu. Diğer nedeni de yaşam alışkanlıklarımız, evlerimizin yapısı. Yere halı serilen her yerde evde ayakkabı çıkarılıyor. Yere halı sermenin temel sebebi ise evin ısınması. Bence gereksiz bir alışkanlık. Evde "temizlik takıntısı" olan biri yoksa, yerlere halı serilmez ve evde ayakkabı ile dolaşılabilir.

Bir ara ayakkabı alırken "Ourdoor" ayakkabı bana mantıksız gelmişti, kendikendime "ayakkabı zaten dışarıda giyilir, bunlar neden "dış mekan" diye belirtmişler acaba diye düşünmüştüm. Tabii sonra anladım ki adamlar eve ayakkabı ile giriyorlar ve gündelik hayatta giydikleri ayakkabılar ile diğerlerini ayırmak için öyle isimlendiriyorlar.

Ek: Otel örneğini veren arkadaş doğru bir örnek vermiş. Kimse otelde ayakkabı giymeyi garipsemiyor. Aynı şekilde restoranlarda da ayakkabı ile dolaşıyoruz, o zaman neden mutfakta ayakkabı ile dolaşmayalım?