Çok uzun süre hayatta kalacağını düşünmüyorum.

VR haz vermiyor çünkü. Evin odasında oturup Miami sahillerinde gezmek, alışveriş yapmak, clublara gitmek, otelde konaklamak vss bana göre sadece bir sanal gerçeklik oyunundan ibarettir ve kalıcılığı yoktur.

Evet sanal bir dünya yaratmak için her şirket kolları sıvıyor. Robotlaşacağız doğru. Ama her son bir başlangıçtır. Tüm canlıların ve doğanın bir özü var bunu değiştiremezsin.

1 araç üretilecek ve bu araçla uçarak gideceğiz. Her şeyi akıllı yapay zeka ile kontrol edeceğiz. Evet bunlar olacak ama gerçek anlamda hissederek yaşayarak hazzını alarak yapacağız bunları. Uçarak gidilen araba sana haz verir ve sürdürebilirliği vardır. Ama bunu sanal gerçeklik yaparsan uzun süre ayakta kalmaz sıkılır insan. Bu yüzden bir oyundan ibarettir bana göre.

Ayrıca.. Arsaların değerlenme konusuna gelince; elbette ortada bir çalışma var ve geliştirilen projeleri milyonlarca insanlar takip ediyor ve bir sektör oluştu. Bu sektörün de değerlenmesi kaçınılmaz ama Bitcoin gibi önü açık ve çok değerlenecek diye bakmayın.

2 yıl sürer 10 yıl sürer zamanı bilemem ama er geç topyekün ilgi azalınca birileri sağlam kaymağını yiyip birileri üzülür.

İstanbul şehri için 1 sanal dünya oluşturuldu diyelim. Bu sanal dünyanın sahibi benim diyelim. İstanbul'un tüm kontrolü bende olursa şayet, eğer sadece ben bu şehri yöneteceksem evet bu proje orta kısa vadeli olsa da tutar.

A firması istanbul için bir proje geliştirecek.
B firması istanbul için bir proje geliştirecek.

A firması çok tutulacak herkes A firmasının geliştirdiği İstanbul'da aktivite yapacak herkes kullanacak bunu bilgisayarda oturup İstanbul'da istediğimiz gibi yaşam süreceğiz. Ama sadece bilgisayar üzerinden yapacağız bunu ve haz alamayacağız. Sıkılacağız ve bir süre sonra bırakacağız.

Şimdi ileride arsalar değerlenecek kafasını yaşayan arkadaşlarımız bitcoin ile bir tutuyor bunu.

Bitcoin merkeziyetsiz kontrol edilemeyen bir sanal para olduğu için ve bu sanal parayı dilediğin an gerçek paraya dönüştürebildiğin için ya da yine bu sanal para ile gerçek elle tutulabilir bir şeyler alabildiğin için tuttu. Merkeziyetli ve kontrol edilebilen paraya alternatif olarak doğduğu için tuttu.

Yaşadığımız evreni paylaşmışız paylaşacağımız kadar. Yaşadığımız evrene alternatif sanal gerçeklikle doğmaz. Başka yaşam belirtisi olan evrenler keşfedip oraya gitmeyi başarırsak ancak o zaman değerli olur.

Metaverse ile Bitcoin'i karşılaştırmak uzun vade için konuşuyorum saçmalık.

Kısa vadede saçmalıklara değil paraya bakarım ben.