Selamlar, az önce 16 yaşında okulunu bırakan bir forum üyesinin konusunu gördüm. Altına diğer forum üyeleri, "bu mesajı 10 sene sonra okuyunca pişman olacaksın" gibi mesajlar yazmışlar. Bu forum üyelerini anlayabiliyorum ama 40 yaş üstü bireylerin tahmin ettiği gibi bir durum ortada yok. Okuyup ne oldunuz? Ne kadar maaş alıyorsunuz? Hayatınızdan memnun musunuz? Eğer okulu bıraksaydım da şunu yapsaydım dediğiniz şeyler oldu mu? Şimdiden cevaplar için teşekkür ederim.
Bana sorarsanız, şu dönemde örgün eğitim önemli ölçüde gereksiz. Çünkü basit bir pazarlama kampanyasından ibaret bir oluşum haline geldi. 20 yıl boyunca okursunuz, okurken kırtasiye malzemelerinizi alırsınız; kırtasiyeci kazanır. Okurken kitap alırsınız, yayınevi kazanır. Okurken beslenirsiniz, kantin kazanır. Dershaneye gidersiniz, dershane kazanır. Birileri gelir; kendi ideolojisini eğitim sistemine yerleştirir, din dersi alırsınız; birileri oy kazanır. Öğretmenden eğitim alırsınız, öğretmen kazanır. Okula ulaşım için servise binersiniz, servis kazanır. Tüm bu sektörler sadece tek bir konu üzerinden gelir elde ediyor. Bunun dışında, okulda fiziksel ve duygusal şiddete maruz kalırsınız; psikoloğa yığınla para ödersiniz, psikolog kazanır. Devlet okullarından memnun değilsinizdir, özel okula para verirsiniz; özel okul kazanır. Sınava girersiniz, ÖSYM para kazanır :)
Tüm bunları yaparken, aileniz sizi okutmak için çabalar; babanız sabahtan akşama kadar ter döker. "Okuyup adam olacak benim oğlum" der, bütün emeğini buraya yatırım yapar. Sonra ne olur biliyor musunuz? Okursunuz, okursunuz ama adam olamazsınız. Çünkü elinize aldığınız "Diploma" adlı kağıt, herhangi bir değer taşımıyordur. Herkes kazanır ama siz ve aileniz kaybeder.
Bir yatırımcı olarak bu gibi bir duruma yatırım yapar mıydınız? Kesinlikle hayır, ama "algı" denilen bir şey var. Yukarıda okuduklarınızdan şunu çıkarmanız gerekiyor, sizin okumanız sadece başka insanlara para kazandırıyor. Siz okusanız da okumasanız da, sistemin bir çarkı olarak gidip McDonalds'ta çalışmaya mahkumsunuz. Maalesef durum bu, Türkiye'de eğitim bu kadar.
Bunları tek diyen kişi ben değilim, dünyadaki en zengin on insanın hayatını inceleyin. Cesur olun biraz, en kötü yine bir fastfood zincirine gideceksiniz. Diğer konuyu açan arkadaşı tebrik ediyorum, umarım ileriki süreçte bizi de görür :)
Son olarak, adam olmak dediğimiz olay esasında paradan ibaret. Paran kadar adamsın, paran kadar insansın. Hatta paran varsa insansın :)