Ne kendi düşündüğünü mutlak doğru gör ne de başkalarının söylediklerini dostum. Lise 4'ün Mayıs ayında bıraktım ben. Nitelikli iyi bir lisede değilsen veya öğretmenlerin, arkadaşların gerçekten bilgili veya gerçekten eğitim konusunda hevesli, azimli değillerse okul kağıt üzerindeki prosedür ve sabır dayanıklılığı dışında ne yazık ki mantıklı bulunabilecek bir şey değil. Fakat ne yapacaksan hesaplı, kitaplı, rasyonel ve mantıklı olmalısın. Tek kriter para ise ve okulu seviyorsan, arkadaşlarını seviyorsan ( gerçekten seviyorsan ve onlarda seni seviyorsa ) mutsuz olursun. Şunu unutma mazeretleri ve yanlışları kendinden, ailene, ailenden, okuluna gidecek şekilde yorumla. Bir eksiklik veya yanlış varsa bu özelden, genele doğru gider destekleyicileri ile birlikte. Yani bazı şeyleri yanlış yapıyorsan veya konularda eksikliğin varsa, sorunu dışardan, içeri doğru değil içerden, dışarı doğru bulmaya ve düzeltmeye çalış.
Ben arkadaşlarımı da sevmiyordum, okulu da sevmiyordum.
Lise övünülecek veya yerilebilecek bir şey değil. Elbetteki olmasada olur diyemem fakat kimsenin haddini bilmediği, ergenliğin tavan yaptığı ve başarı ile zor girilen okullar olmadığı sürece liselerin savunabilecek bir yanı yok. İçerik boş demiyorum, her şey yanlış demiyorum fakat ihtiyaçlar, gerekliliklerden çok dayatmalar üzerine kurulu olduğu için düzen anlatılan, müfredatta yer alan konular gerçekten önemli, faydalı olmasına rağmen ne yapacağız bunu abi kafası ile ne öğretmene ne öğrenciye bir faydası kalmıyor.
Tanıdığım insanlar arasında lise, üniversite ne diyip yarı da bırakıp borç batağına saplananda oldu, bitirip mühendislik kazananlarda farklı farklı. Fakat maddi, manevi en başarıları hangileri oldu diyecek olursanız mühendisler değil. Liseden sonra geçiştirmelik 2 yıllık okuyup, kendi işletmelerini açan veya avrupalı eşi ile yurt dışına taşınanlar en başarıları oldu.