İstanbuldaysan eğer dizi setlerinde çalılşmanı tavsiye ederim.
Başta belirteyim Türkiye'de herşeyde olduğu gibi dizi setlerinde de çok yoğun çalışıyorsun, hatta çok fazla mesai yapıyorsun. Dizi türüne bağlı olarak günlük 16-17 saat çalışıyorsun.
Ben çalışırken kendi mesai rekorum evden çıkış ve eve dönüş süresi 30 saatti. Çok daha fazla olanlarla da tanışmıştım tabii..
Elemana ihtiyaç oluyor, kameraman veya ses için olmasa bile set işçisi olarak, çay, kahve, kameramanlara gerekli ekipman, set için gerekli ekipmanları taşıyıp götürmek için
set elemanı'na ihtiyaç oluyor. Yani getir götür işleri.
Eksi yanları kendi görebildiğim : sigortanı takip etmen lazım yatırıyorlar mı yatırmıyorlar mı diye. He şimdi sigorta önemli değil diyorsan önce biraz çalışayım diye, sorun olmaz.. dediğim gibi dizi türüne göre güne en az 16-17 saat çalışıyorsun, yani hayata pek zaman kalmayabiliyor başlarda. Maaşlar bazen geç yatabiliyor. çalıştığın yere göre değişir tabi, tam gününde yatanlar da var.
Artı yanları : Bir çok ünlüyü yakından tanıyabiliyorsun, kimin nasıl birisi olduğunu görüyorsun. Bir çok farklı yer, şehir gezebiliyorsun. Maaşlar haftalık (bölüm başı) olarak hesaplanıyor. Parası normal sektörlere göre iyi ama tabiiki çok mesai olduğu için de olabilir. 5 sene önce kameraman 1. asistanı bölüm başı benim çalıştığım dizide 2bin TL alıyordu.. Tabi bu diziden diziye, prodüksüyona göre değişir.. Ben sesteydim, getir götür işlerini, mikrofon takma çıkarma işlerini, ortalığı toparlama işlerini yapıyordum. Bazen boom mikrofon da tutmuşluğum oldu. 5 sene önce haftalık 500 alıyordum.
Benim şahsi tavsiyem bu olur. 3-4 sene sonra da zaten 1. asistan veya set amiri veya hangi bölümdeysen onun başına geçebilip daha çok paralar kazanabilirsin.
He İstabul'da değilsen ama bu kadar yazıyı boşuna yazmış olacağım