NaTioNaL adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Boşuna düşündürmesin sizi söylediğim hatta HIRSIZLIKTIR dediğim kısmın tekrar üstüne bastırmamda fayda var. Sen bir tane daire yapıp satmıyorsun yaparken ihaleden alıp belki onlarca yapıp sürümden kazanman gerekiyor. Ben ayrıca o ev o parayı hak etmiyor dedim belki 3. katta daha iyi bir ev var. Ben evi kötüledim siz hırsızlığı övdünüz anlamadım. Yine dediğim gibi asgari ücretle kazanan adama üzülürüm bu piyasada. Zira hırsızların hemfikir olduğu bir dönemde yaşıyorlar.
Siz "300.000'e aldığınız evin değeri 600.000 derseniz bu hırsızlıktır" demişsiniz. Ben de diyorum ki "Bu durum TL'nin değer kaybından kaynaklanıyor. Evin değeri artıyor ama fahiş miktarda artmıyor. Lira fahiş oranda değer kaybediyor." Haliyle evin fiyatı artacak. Seneye daha da artacak. Seneye ikinci el evler de daha da artacak. Çünkü TL değer kaybediyor. Maliyetler arttı, artıyor. Bunun hırsızlıkla uzaktan yakından ilgisi yok. Fiyatları belirleyen şey piyasadır. İkinci el evlerin değeri 600 bine çıktıysa ve vatandaş bu değerden satışa koyduysa neden hırsızlıkla suçlansın? Mantık dışı. Şu an ilandaki daireden değil genel anlamda ikinci el ev fiyatlarından bahsediyoruz, sanırım bu konuda hemfikiriz.

Şöyle düşünün. Altınınız vardı 1000 gram. Bozdurdunuz ve ev aldınız. Zaman geçti, evlerin değeri TL bazında yükseldi. TL yüzde 50 değer kaybetti ve evlerin fiyatı iki katına çıktı. Altın da iki katına çıktı. Satmaya kalktınız. Sizin mantığınıza göre 500 gram altına razı gelmesi gerekiyor vatandaşın artık. Neden razı gelsin?

Ev bir yatırım aracıdır. Değer kazanacaktır. Enflasyonun olmadığı ülkelerde değer kazanmayabilir. Kaybedebilir de. Tıpkı altın fiyatları gibi düşünün. Artar da, azalır da. Buna hırsızlık gözüyle bakmak ticaretin her türlüsüne hırsızlık gözüyle bakmayı mümkün kılar.

Kaldı ki diğer dediğinize cevaben; müteahhit firma neden sürümden kazanmak zorunda olsun ki? Yazılımcı sürümden mi kazanmak zorunda her zaman? Sürümden kazanmaktan kastınız, benim layık gördüğüm asgari %35'lik kâra karşılık bir cevap sanırım. Açıklayayım; inşaat arazisini aldın, projelendirdin, her türlü satış kaygısına, kriz riskine, iş güvenliği riskine vs vs. göğüs gerdin. İmalat aşamasında karşılaştığın risklere ve zorluklara değinmiyorum. Yani öyle hava boşluğuna tuğla örmek değil yapılan iş.

Satın almasından iskanını almasına kadar geçen süre en az 1.5 yıl sürdü. Yıllık gerçek enflasyon %50 bandında. Diğer yatırım araçlarının getirileri de bu bantta. Faize yatırsa parasını bir buçuk yılda en az yüzde 30 zaten kazanacak. Bunca riske göğüs germenin bedeli sürümden kazanmalık bir kazanç değil takdir edersiniz ki. %35 diyerek iyimser yaklaştım. Çoğu firma için bu oran çok daha yüksektir.

Asgari ücretli vatandaşın sıfır ev alma şansı her geçen yıl daha da azalıyor. Ancak bunun sebebi müteahhitler veya konut yatırımcıları değil. Tartışmayı kişiselleştirmemek adına yeniden yanıt yazmayacağım. Ancak özel mesaj üzerinden yazarsanız; konuyu anlamanızda seve seve yardımcı olurum. Sevgiler...